image

Nytt fra Vannsenteret

Fra Hallingtreff 2025, i januar. Vannsenteret ble presentert av Sjur Tveite

– Kompetanse og gode løsninger er avgjørende for bedre innsats for ledningsnettet. Derfor må vi trene på ferdigheter og utveksle erfaringer. En sentral forutsetning for et slikt arbeid er å ha en god arena. Her kommer Vannsenteret inn.

– Vi skal bidra til at de som er i bransjen kan løse oppgaver med god praktisk innsikt og gode verktøy. Og – vi skal bidra i arbeidet med rekruttering.  

Det sa daglig leder på Nasjonalt senter for Vanninfrastruktur, Sjur Tveite, da han innledet sitt foredrag om Vannsenteret på Hallingtreff i januar. Tveite la vekt på at Vannsenteret er opptatt av hvordan vannbransjen samlet, i fellesskap, kan bidra for å løse utfordringene bransjen står ovenfor.

Lagt inn lekkasjer 

– Trenings- og testfeltet på Vannsenteret, koblet til det kommunale nettet i Ås, er noe av nøkkelen. Når det gjelder løsninger og produkter, er trenings- og testfeltet realisert gjennom en formidabel dugnadsinnsats. Det er bygget av, med og for bransjen, understreket Sjur Tveite.  

Han benyttet anledningen til igjen å takke for engasjementet og innsatsen.  

Trenings- og testfelter er tilrettelagt for RINs kurs, i godt og tett samarbeid med RIN. Det er blant annet lagt inn lekkasjer i ledningsnettet, både på hovedledninger og stikkledninger i ulike materialer og dimensjoner. RIN har gjennomført en rekke kurs på Vannsenteret, og flere vil arrangeres nå i vår. Det er også satt av areal til demonstrasjoner og opplæring i grøftefrie metoder og løsninger. Denne delen av anlegget skal realiseres i tett dialog med SSTT.

Nøytralt anlegg åpent for alle 

– Vannsenteret skal bidra til økt bruk av bærekraftige, grøftefrie metoder. Vi rigger også til et større teltområde medkummer, rørstrekk samt andre komponenter

og utstyr til bruk ved praktiske øvelser, demonstrasjoner og erfaringsdeling, beskrev han for den lydhøre forsamlingen på Hallingtreff.

I en kulvert under driftsbygget rigget for opplæring, skal det installeres arbeidsbenker, tilrettelagt for å skru og montere rørdeler.

Erfaringsdeling satt i system 

Foruten kurs i regi av RIN og Norsk Vann, arrangerer Vannsenteret i år også erfaringsdeling og kurs i egen regi. Tema og tidspunkt publiseres på arrangørenes egne hjemmesider, samt andre kanaler.  

– Vi utvikler og arrangerer en egen serie fagsamlinger for erfaringsdeling mellom ansatte i kommuner og IKS-er. Tema for samlingene er basert på ønsker og prioriteringer fra kommunene, der egne faggrupper utarbeider program og bidrar ved gjennomføring. Målgrupper er VA-fagfolk i ulike roller og på ulike nivåer. Dette beskrives for hvert enkelt tema knyttet til erfaringsdeling. Vi er også tilgjengelige for flere kurs i regi av dere i bransjen, understreket Sjur Tveite.

Vannsenterets kurskalender ligger her. Den er det også mulig å abonnere på.  

Les også: