Tilstandsvurdering av vannledninger: Temadag
Merkesdal
Det nederlandske firmaet Acquaint har utviklet et verktøy, hvor blant annet ultralyd benyttes, for innvendig inspeksjon av trykkledninger i alle typer materialer. Verktøyet ble demonstrert på en vellykket temadag i juni.
Arrangementet var et samarbeid mellom Holmestrand kommune og Kjeldaas AS, i samarbeid med RINs søsterorganisasjon SSTT.
Den 10. september kl. 09.30 - 11.00 arrangeres et gratis-webinar om metoden og mulighetene. Påmeldingen er åpnet.
Mest mulig effektiv og bærekraftig ledningsrenovering kan kun gjennomføres når ledningseierne har faktisk kunnskap om ledningenes tilstand på hele strekket. Ledningsbrudd kan forårsake miljøskader, og strakstiltak blir alltid dyrere enn planlagt arbeid. Å utsette ledningsrenovering for lenge er også risikabelt fordi flere ledninger kan svikte samtidig. Dette kan raskt føre til overskridelse av tilgjengelige midler og utfordringer med å få tak i tilstrekkelig og riktig kompetanse.
Temadagen samlet over 55 deltakere totalt, blant dem var det flere som arbeider med planlegging av ledningsrenovering.
Effektivt planleggingsverktøy
Skanningsmetoden Acquaint har utviklet, kan benyttes på ledninger av alle aktuelle materialer, inkludert asbest, og benyttes både til vann- og avløpsledninger. Kunnskapene fra skanningen gir et godt beslutningsgrunnlag for å prioritere saneringsbehovene. Ledninger som fortsatt er i god stand, utbedres ikke. Det betyr god miljøinnsats og sparte penger. Ledningseier får også kunnskap om hvilke ledninger som må overvåkes, samt ledninger som bør punktutbedres. Også dette representerer betydelige beløp spart. Til sist: Man får identifisert ledninger med høy risiko for brudd og hvor rask utbedring er nødvendig. I sum betyr dette at investeringer gjøres riktig.
Resultatene kommer
– Vi var litt spente på hvor mange som kom til temadagen. Vi ble over 55 deltakere totalt, og fikk et veldig fint arrangement. Blant deltakerne var det flere som arbeider med planlegging av ledningsrenovering. Dette er en annen profesjon enn driftsfolkene som pleier å delta på temadager. Det var fint å også få møte planleggerne. Folk hadde også gode spørsmål og refleksjoner. Nå er det spennende å se om de følger opp etter hvert, beskriver Hendrik Panman. Han er NoDig-leder hos Kjeldaas AS. Resultatene av skanningen får de først etter seks uker.
Metoden ble presentert både i teori og praksis for de over 55 oppmøtte.
I tre–fire trinn
Skanningen gjennomføres med bruk av en «vanlig» renseplugg som har et hulrom inni. Denne føres med vannstrømmen gjennom ledningen. I hulrommet ligger en sender.
– Først kjøres en ordinær renseplugg gjennom ledningen, for å rense denne og kontrollere at alt er åpent. Det er viktig å avklare om det er nedgravde ventiler eller lignende i ledningen. Hvis rensepluggen setter seg fast, gjør man tiltak for å komme seg videre. Når rensepluggen kommer ut og ser nogen lunde hel ut, vet vi at det er åpning gjennom hele ledningen, forklarer Panman.
Trinn to er å kjøre en dummy gjennom ledningen. Dummyen er en skumgummiplugg som er lengre og stivere enn rensepluggen. På dummyen kan man montere utstyr som har samme utforming som det tekniske utstyret som benyttes til skanningen. Når også dummyen kommer gjennom med intakt utstyr, har man dokumentert at det kostbare tekniske utstyret kan sendes gjennom uten å bli skadet på veien.
I tillegg bidrar også denne gjennomkjøringen til at ledningen blir renere.
Bilder fra arrangementet. Alle foto: Kjeldaas AS.
Skanner punktvis
Så gjennomføres selve skanningen ved at rensepluggen, med en sender i hulrommet, føres gjennom ledningen ved hjelp av vannstrøm. På temadagen i Holmestrand ble det skannet 2,3 1,2 kilometer. Forarbeidet er det samme enten man skal dokumentere kvaliteten på en kilometer ledning eller ti. Tidsmessig vurderer Hendrik Panman at fem til seks kilometer vil være optimalt.
Senderen måler veggtykkelser og sementbelegg på 32 punkter i sirkelen inne i røret, så flytter pluggen seg litt innover, hvor det måles på nytt, og så videre. All data lagres i instrumentet i pluggen og hentes ut når det kommer til overflaten. I etterkant blir dataen bearbeidet.
– Målingen kartlegger hvor det er farer for rørbrudd, korrosjon og lignende. Ved dokumentasjon av restkvalitet på asbestledninger måles utvaskingen av sementinnholdet i rørveggen. Derfor dokumenteres indikasjon om fare for brudd også når veggtykkelsen er opprettholdt, beskriver Panman.
Fant avvik
Skanningen måler også kvaliteten og vinklingene på alle rørskjøter.
– Setninger i terreng kan føre til utglidning, slik at rørskjøter så vidt henger sammen. Når man vet hvilken rørtype som skannes, og man får kontroll på vinkelendringer, får man samtidig dokumentert tilstanden til skjøtene, forklarer lederen av NoDig hos Kjeldaas.
Også deformasjoner kartlegges både i lengderetning og sirkulært.
– Med tanke på fremtidig arbeid i grunnen, og eventuell grøftefri utbedring, er det veldig spennende å se hvor mye informasjon vi får ut av skanningen. I Nederland er det gjennomført flere hundre kilometer skanning. Men vi trenger også lokale referanser, og jeg ser virkelig frem til å få resultatene av denne, utdyper han.
Rørskanningen i Holmestrand har allerede avdekket et avvik på 20 meter i forhold til kommunens ledningskart, samt at deler av strekningen bestod av asbestsement istedenfor duktilstøpejern.
Skal hjelpe ledningseierne
Etter temadagen i Holmestrand ble det offentliggjort at Acquaint BV og Kjeldaas AS har etablert et partnerskap med sikte på å introdusere denne innovative inspeksjonsteknologien i Norge. Les mer her.
– Målet er at kommunene skal få et verktøy for å planlegge investeringene sine. Med full faktakunnskap om ledningenes tilstand kan man avklare om ett punkt må graves opp og utbedres mens resten kan bevares, om hele ledningen krever utbedring raskt eller om deler av strekket kan renoveres grøftefritt. Skanningen gjør det mulig å bruke pengene riktigere. Det er ingen grunn til å skifte ut en ledning som kunne holdt i 30 år til, understreker Hendrik Panman.