image

Innovasjonskonferanse med oppdateringer om siste nytt

Hovedbildet: I fjor gikk befaringen ettermiddagen før konferansen til VEAS på Slemmestad. I år er det to stopp på befaringsprogrammet: Avløpstunnel i Nordre Follo og Norsk senter for vanninfrastruktur på Ås.

Vannbransjens innovasjonskonferanse er møteplassen hvor rådgivere, representanter fra kommunene, interkommunale selskap, leverandørindustrien og andre samles for å lære om nye metoder og løsninger, dele kunnskap og bygge nettverk. Nye muligheter innen grøftefrie løsninger og kunstig intelligens er blant hovedtemaene i år. 

Også fremtidens avløpsbransje og -renseanlegg, fremmedvann, med mer står på programmet. Vannbransjens innovasjonskonferanse 2024 gjennomføres 31. oktober på Thon Hotel Opera, men også dagen før byr på læring og opplevelse. Ettermiddagen den 30. oktober er det satt opp buss til Nordre Follo-tunnelen og Norsk senter for vanninfrastruktur på Ås, etterfulgt av felles middag. Befaringen krever egen påmelding. 

Her er fullt program for Innovasjonskonferansen i vannbransjen i regi av Tekna, 2024.

image

Fra Anette Kveldsvik Desjardins presentasjon av innholdet i og arbeidet med Norsk Vann-rapporten: «Fremtidens vann- og avløpssystem» for et oppmerksomt publikum på konferansen i 2023.

Ledningsnett i 100-årsperspektiv

Avløpstunnel i Nordre Follo er en «motorvei for avløp» - 30 meter under bakken. Tunnelen er en del av kommunens fremtidsrettede utbygging av avløpsnettet, som blant annet dimensjoneres i et 100 års perspektiv og etableres for å håndtere en fremtidig befolkningsvekst. Samtidig som infrastrukturen dimensjoneres for en befolkningsutvikling 100 år frem i tid, må den være tilpasset driften fra første dag. Sweco har vært ansvarlig for utførelsen av konseptvalgfase, forprosjekt og detaljprosjekt, innen alle fag. 

I prosjektet, kalt Vevelstad-Kongslia, benyttes flere grøftefrie anlegsmetoder, i form av styrt boring i berg samt utblokking. Men også tradisjonelle anleggsmetoder, som fjellsprenging av tunell og åpne grøfter i dagsoner. Prosjektet er tidligere omtalt i en SSTT artikkel: Nordre Follo: Fremtidsrettet utbygging av hovedavløpsnettet. Avløpstunnelen i Nordre Follo, som er planlagt for kapasitet 100 år frem i tid, blir også beskrevet i et foredrag av prosjektdirektør i Sweco Espen Killingmo, på selve konferansen. 

Før besøket i avløpstunnel i Nordre Follo går turen til Nasjonalt senter for vanninfrastruktur. Senteret er tilknyttet Norges miljø-og biovitenskapelige universitet (NMBU) på Ås. Det er etablert for å bli et nasjonalt samlingspunkt for opplæring, forskning, utvikling og utprøving av framtidens vanninfrastruktur. Der vil daglig leder Sjur Tveite vise deltakerne rundt og beskrive muligheter senteret representerer.

image

Innovasjonskonferansen for vannbransjen, i regi av Tekna, varer en hel lang dag. Men mye nytt og et variert, lærerikt program bidrar til god stemning gjennom hele dagen. Arkivfoto fra 2023.

Fra hovedprogrammet

Selve Innovasjonskonferansen starter med foredraget: «OFU-kontrakt: Utvikling av grøftefrie løsninger innen vannbransjen» av Jan Stenersen. Han er leder av den norske arbeidsgruppen i SSTT og daglig leder av TroVa AS. OFU kontrakten har Tromsøfirmaet No Dig Miljø AS signert med Tromsø kommune, og rommer 5 delprosjekt. En bærekraftsverdi lagt til grunn for hvert av disse. OFU-kontrakten mellom No Dig Miljø og Tromsø er tidligere beskrevet her.

Programmet fortsetter med flere foredrag knyttet til grøftefri rørfornying. Det blir foredrag om: Logistikk løsninger og materialvalg for CO2 reduksjon, utdeling av RIFs studentpris og foredrag om risikobasert rehabiliteringsplanlegging av ledningsnett. Det har tittelen AI i Asset Management for vann og avløp, og er ved Julia Kvitsjøen, som er utviklingssjef i Envidan AS. Hun skal vise hvordan vi ved bruk av AI kan oppnå bærekraftige servicemål for trygg vannleveranse og avløpstransport. 

Mot slutten av dagen vil Belay Melkamu Geleta, som er overingeniør i Oslo kommune Vann- og Avløpsetaten dele kunnskap om «Hvordan predikere ledningsbrudd for riktig tiltaksutvelgelse med "hybrid tid" analyse». Siste programpost er ved Underground City. De har utviklet en løsning for å sondere avløps- og overvannsledningene, på en effektiv måte og presenterte tidligere i år metoden på RINs fagtreff i Bergen. 

image

Det finske selskapet Underground City Norway AS har utviklet en enestående metode for visualisering og analyse av tilstanden til avløpsnettet. Bilde fra RINs fagtreff 2024, fra venstre den finske grunnleggeren Jussi Kuikka og Kim Zois, som representerer firmaet i Norge.

Red. anm: Artikkelforfatter er RINs redaktør Inger Anita Merkesdal, som også har medansvar for utformingen av programmet for Innovasjonskonferansen, gjennom sin virksomhet Vannfakta.