evuser Publisert: 07 februar 2014
Oppdatert: 07 februar 2014
Hallvard Johansen viser til familien Roghell i Finneidfjord i Hemnes kommune i Nordland. Det er snart fire år siden familien kjøpte det de trodde var drømmeboligen. Vi har snakket med Christian Roghell, og vi får lov å fortelle om hans mareritt.
Familien Roghell sikret seg et flott hus på ei fin tomt, akkurat de ønsket seg. De var glad da de fikk tilslaget på 2,1 millioner kroner. En høy pris for en bolig i Finneidfjord, men det skulle snart vise seg at det kom store tilleggsregninger.
På forespørsel om vann- og avløpsledningenes tilstand fikk han opplyst av selgeren at kommunen hadde problemer med noen kummer i nærheten, men at dette helt sikkert ville bli ordnet opp når våren kom.
I slutten av februar 2010 var boligkjøpet realisert, og etter tre måneder merket familien at avløpet fungerte svært dårlig både fra vasker, toalett og bad. Kommunen stilte seg uforstående til problemene og mente Christian Roghell burde sjekke sine egne stikkledninger.
Det viste seg ved rørinspeksjon at den 69 meter lange stikkledningen ut til offentlig ledningsnett var i elendig forfatning og med masse røtter som hadde trengt seg gjennom rørveggene. Uten inngrep ville problemene fortsette for familien. Samboerparet så for seg en stor gravemaskin som ville rasere mye av hagen og den fine gårdsplassen som nettopp var opparbeidet. Da Halvard Johansen forklarte at Høytrykksteknikk kunne fornye ledningen uten oppgraving kom det som en stor og gledelig overraskelse for familien. De takket umiddelbart ja til denne løsningen.
Christian Roghell regnet med at eierskifteforsikringen kunne dekke en del av disse uforutsette kostnadene, men der tok han skammelig feil. Vann- og avløpsrør er ikke en del av en eierskifteforsikring var beskjeden han fikk fra forsikringsselskapet. Normalt dekkes skader på innvendige rør inntil 20 år, med årlig forkortning. En bolig på 40 år var med andre ord helt uten garanti.
Denne rørhistorien har kostet ham nesten 200.000 kroner.
Hele historien kan du lese i neste utgave av Rehab Nytt som kommer som vedlegg til VVS aktuelt i midten av februar.