En bauta i norsk VA har tatt farvel
evuser Publisert: 20 april 2018
Oppdatert: 20 april 2018
Arve Hansen døde natt til torsdag 19.april på Drammen helsehus etter lang tids sykdom.
-Arve gikk bort så alt for tidlig, bare 64 år gammel. Likevel er det få som har utrettet så mye for synliggjøring og kompetanseheving innen VA faget i Skandinavia, sier leder i Rørinspeksjon Norge, Peer Christian Nordby.
-Arve var en inspirator, en utmerket møteleder og en dyktig foredragsholder. Han var genuint interessert i sitt fag og som rådgiver hadde han helt spesielle egenskaper. Han så enkeltmennesker og var på lag med praktikerne som utførte jobben i grøfta, sier Nordby som var med å starte Rørinspeksjon Norge sammen med blant andre Arve Hansen i 1994.
Signaturen
Arve Hansens signatur dukket opp i en rekke fora. I tillegg til Rørinspeksjon Norge har Arve satt tydelig fotavtrykk i Scandinavian Society for Trenchless Technology, (SSTT), Norsk Vann, Hallingtreff, Strømpeforum-Norge og flere andre faglige fora.
Han har i sterk grad vært med å prege utviklingen i norsk og nordisk vann- og avløpssektor. Han var en av landets fremste talsmenn i rådgiverbransjen for gravefrie metoder, også kalt NoDig.
Det var i disse sammenhengene han møtte fagpersoner som ga ham økt innsikt og dermed høy kompetanse på en rekke felter som er viktig for en rådgivende ingeniør. Samtidig ønsket han også å bidra inn i disse miljøene med den kompetansen han selv hadde opparbeidet seg.
Mellommannen
Hansen kan best betegnes som den faglig sterke mellommannen som lærte seg å oversette grøftefolkets stammespråk til rådgiverspråket. Han har også skapt arenaer for meningsutveksling, kompetanseoverføring og vilje til selvinnsikt. Det står nemlig fortsatt ikke til bestått innenfor en rekke områder av norsk VA-hverdag, sa Arve Hansen i et av sine siste intervjuer med norsk fagpresse. Arve var alltid tydelig og klar, men samtidig var han den milde samtalepartneren på tomannshånd.
Ildsjel i ulike fora
- Jeg engasjerer meg fordi det er i disse sammenhengene jeg møter fagpersoner som gir meg økt innsikt og dermed bedre kompetanse på en rekke felter som er viktig for en rådgivende ingeniør. I RIN møter jeg praktikerne som gjør jobben før diagnosen skal stilles. Dette er dyktige folk med avansert utstyr. I SSTT er jeg på en arena der jeg treffer ledningseiere og kommunerepresentanter fra de skandinaviske landene. De har et felles mål om best mulig ledningsnett og diskuterer utviklingen av gravefrie metoder for å nå sine mål, sa Hansen i et intervju med VVS aktuelt.
Arve Hansen blir av mange oppfattet som et viktig lokomotiv i norsk og nordisk VA-bransje.
Hallingtreffets far
Det er ingen tvil om at Arve Hansen fortjener betegnelsen Hallingtreffets far. Treffet på Geilo har siden 1997 bygget opp en unik atmosfære der også praktikerne trives. Målsettingen har vært høyt faglig nivå på innleggene, og at deltakerne skulle oppleve at de har vært med på et nyttig treffsted for nye ideer og løsninger. Hallingtreff er blitt den tankesmia Arve drømte om. Selv mente Arve det var viktig å samle hele verdikjeden til gode debatter der alle kunne fylle sine ryggsekker med kunnskap til fag og kjennskap til hverandre.
[caption id="attachment_5551" align="alignright" width="300"]
Arve gjorde at man følte seg sett og hørt, samtidig som man fikk kloke innspill med på veien videre.[/caption]
Hederspris
Arve Hansen mottok Hallingtreffs hederspris i 2016. Hallingtreffet, som i år ble arrangert for 21.gang med hele 260 deltakere, hadde ikke eksistert om det ikke hadde vært for Arve Hansen, sier daglig leder i Hallingplast, Steinar Tragethon.
Han mener norsk vannbransje har mye å takke Arve for, og det var med stor sorg Tragethon og alle rundt Hallingplast- og Hallingtreffmiljøet mottok budskapet om hans bortgang. Arve fikk være fysisk tilstede på 18 av Hallingtreffene og har vært involvert i planleggingen av samtlige 21. Tragethon mener Hansen er en bauta for Hallingtreffet og for norsk vannbransje.
-Arve har gjennom flere ti-år gjort en utmerket innsats for å fremme kvalitet og kunnskap og han har arbeidet for å gi VA-faget et godt omdømme, sier Steinar Tragethon. Gjennom tett samarbeid ble Arve og kona Kristin også våre personlige venner, understreker Tragethon.
Vannprisen
Arve Hansen ble også hedret med Vannprisen 2016, som Tekna og Norsk Vannforening står bak. Hansen fikk prisen for sitt sterke engasjement for fornyelse av et ledningsnett i forfall.
Arve Hansen var ikke blant de mest aktive i den akademiske delen av norsk vannbransje. At Tekna og Norsk Vannforening valgte å «prise» Hansen kom derfor overraskende på prisvinneren.
– Dette er utrolig gøy på vegne av den praktiske VA-bransjen at jeg som praktiker også får denne prisen. Vi trenger både forskere og praktikere for å løfte fram norsk vannbransje, sa Hansen i forbindelse med prisutdelingen.
Gründer med visjoner
Hansen var også en gründer som ønsket å realisere sine idéer fra praktikerne i grøfta. I forbindelse med det store Brøttet-prosjektet i Drammen sørget han for en helt ny måte å tenke vannforsyning på i eldre boligfelt. Her ble det gjennomført kirurgisk graving, horisontalboring og et nytt «rør-i-rør»-system for vannledninger helt inn i «sikringsskapet». Han fikk dessverre aldri oppleve sin siste visjon, nemlig realiseringen av et demo- og testfelt for kontroll, spyling og rørinspeksjon av VA-nett. Nå ser det likevel ut til at hans visjon og drøm kan bli til virkelighet gjennom arbeidet med opprettelse av et nasjonalt VA-kompetansesenter på Ås.
Bli med og ta et siste farvel
Det er mange i norsk VA-miljø som nå sender sine varme tanker og kondolanser til kona og kollegaen Kristin Hamre og den nærmeste familie.
Arve Hansen begraves fra Skoger kirke i Drammen den 2. mai kl. 12.00.
-Arve ønsket at bransjefolk kom og tok et siste farvel, og de er også varmt velkommen til minnestunden, sier Kristin Hamre.
Det er også opprettet minneside for Arve på jolstad.no.
Se her