https://admin.rin-norge.no/wp-content/uploads/2020/01/halling20_arrangorene-1.jpg

«Alle» vil på Hallingtreff – ny rekord igjen

avatarevuser
Oppdatert: 13 januar 2020
Aldri før har Hallingtreff ønsket så mange velkommen til faglige og sosiale vannbransjedager i Hallingdal . Startet mandag med 296 "offisielle" deltakere – pluss noen titalls flere. I tillegg til de 296 på den offisielle deltakerlista er det nemlig også en hel del medlemmer av MEF Buskerud og et titalls ansatte i Hallingplast som blir med på deler av treffet som dagsbesøkende. Det betyr at de fleste rammene er sprengt denne gangen.

Populært treff

Det var svært god stemning da markedssjef i Hallingplast AS, Sverre Tragethon, kunne ønske den rekordstore forsamlingen velkommen til selskapets produksjonslokaler. [caption id="attachment_6973" align="alignnone" width="640"] Hallingtreff 2020 ble som sedvanlig innledet med et fabrikkbesøk hos Hallingplast AS. (Foto: Odd Borgestrand)[/caption] – Ryktet om treffets popularitet som «tankesmie» og den gode sosiale rammen har spredt seg ytterligere ut, og dette er selvsagt noe vi setter stor pris på, sier Sverre Tragethon. Det samme sier medarrangørene, representert ved leder av den norske arbeidsgruppa i SSTT, Borghild T. Folkedal og leder av Rørinspeksjon Norge, Reidar Kveine.

Sterk vekst

PE som rørmateriale vokser innen en rekke markeder. Hallingplast rundet i fjor en halv milliard kroner i omsetning, takket være leveranser til vann- og avløpssektoren, energi og telekom, olje og gass, fiskeoppdrett, vei og bane. Selskapet med 70 medarbeidere har investert i nytt produksjonsutstyr. – Dermed har vi også økt kapasiteten betydelig, kunne markedssjef Sverre Tragethon fortelle under fabrikkdagen. Maskinerte PE-rørdeler kommer også i økende grad inn på det norske markedet, som et tilskudd til den store verktøykassa for fornyelse og etablering av nye rørledninger.

Gjenbruk og bio

Det grønne skiftet er på vei også i plastrørindustrien. Gjenbruk er allerede godt i gang på Hallingplast, og i løpet av et par års tid vil råvarer basert på fornybare kilder fra skogsinduestrie. Her er det snakk om restprodukter fra papirindustrien som blir fullverdige råvarer for PE- og PP-rør. Noe av dette vil næringsminister Torbjørn Røe Isaksen få mer utdypende informasjon om når han besøker bedriften tirsdag.

Faglige oppdateringer

[caption id="attachment_6972" align="alignnone" width="640"]
Hallingtreff 2020 ble som sedvanlig innledet med et fabrikkbesøk hos Hallingplast AS. (Foto: Odd Borgestrand)[/caption] Årets treff er det 23. i rekken, og det har vært en fast tradisjon at treffet er innledet med besøk hos rørprodusenten Hallingplast. Hvert år er det nye faglige oppdateringer i tillegg til en rundtur i produksjonslokalene. Et eget miniseminar om utfordringer og muligheter med styrt boring ble det også tid til. Her var det entreprenørfirmaet Steg Entreprenør som ga eksempler fra sine mange prosjekter der de benytter denne NoDig-metoden, der de i de fleste tilfellene også benytter PE-rør.

Sølvfargede menn

Det er store forventninger til årets Hallingtreff som fortsetter på Vestlia Resort på Geilo tirsdag og onsdag. VA-rådgiverne Borghild T. Folkedal og Martina B. Svedahl fra Asplan Viak er møteledere og ledere i programkomiteen. De mener de kan presentere tidenes kanskje mest allsidige og spenstige konferanseprogram. Dette innledes med en historisk reise i norsk vannbransje, presentert av teknisk rådgiver i entreprenørselskapet Kjeldaas AS, Øystein Bjørløw. Mange er spent på hva som ligger i hans åpningsforedrag, som har fått overskriften «kjønnsbalanse og sølvfargede menn». Konferansedeltakerne vil også få et møte med næringsminister Torbjørn Røe Isaksen og direktør i Norsk Vann, Thomas Breen. En rekke faglig sterke representanter både fra entreprenørsiden, rådgiversiden og ikke minst fra mange ledningseiere blir det også.

Stor bredde blant deltakerne

Kommuner og ledningseiere har dominert Hallingtreffet gjennom 23 år. Av de nærmere 3000 deltakerne som har funnet veien til Ål og Geilo gjennom disse årene viser statistikken at denne gruppa utgjør 51 prosent av alle deltakere. I år er det større bredde blant deltakerne på konferansen.
  • Kommuner og ledningseiere - 35 prosent.
  • Entreprenører - 29 prosent.
  • Leverandører til vannbransjen - 20 prosent.
  • Rådgivere - 6,5 prosent.
  • Grossister - 6,5 prosent
  • Andre - 2,5 prosent (hedersgjester, forelesere, presse).

For fotfolket

[caption id="attachment_6974" align="alignnone" width="642"]
- PE som rørmateriale vokser innen en rekke markeder, og Hallingplast rundet i fjor en halv milliard kroner i omsetning, forteller markedssjef Sverre Tragethon. Han også er daglig leder i Hallinglast AB i Sverige. (Foto: Odd Borgestrand)[/caption] – Det ble ikke ført nøyaktig statistikk de tre første årene, fra 1997 til 1999. Tallene fra de tre første Hallingtreffene er derfor anslag, sier daglig leder Steinar Tragethon i Hallingplast AS. Det var han som dro i gang dette fagtreffet for «fotfolket» i norsk vannbransje, sammen med avdøde Arve Hansen i VA-teknikk AS i Drammen. Treffet var ment som et supplement til de mange akademiske fagtreffene som arrangeres av andre ulike bransjeorganisasjoner. – Vi ønsket å arrangere et fagtreff som var attraktivt for både ute- og inne-folk, der det kom tydelig fram at teoretikere og praktikere er like viktige for bransjen. Vi hadde også klare tanker om at fornyelse av vann- og avløpsnettet måtte være et primærfokus. Her var Hallingtreff først ute med konkrete forslag til løsninger for et ledningsnett i forfall, understreker Tragethon. Han kan slå fast at deltakerantallet er tidoblet siden det første treffet på Highland hotell på Geilo i 1997. Den gang var det 35 deltakere som fant veien til fjellbygda. Fra 2004 ble arrangementet flyttet over til Bardøla Høyfjellshotell, med et snitt på 85 deltakere fram til 2011. Da kapasiteten på dette hotellet ble sprengt i 2016 valgte arrangørene å flytte over til Vestlia Resort i 2017. Nå er altså maksimumsgrensen nådd også på Geilos største hotell.