Vannprisen 2016 til Arve Hansen
evuser Publisert: 07 april 2016
Oppdatert: 07 april 2016
Vannprisen 2016 ble i formiddag tildelt VA-rådgiver Arve Hansen i VA teknikk AS i Drammen. Hansen fikk prisen for sitt sterke engasjement for fornyelse av et ledningsnett i forfall.
Arve Hansen har ikke vært blant de mest aktive i den akademiske delen av norsk vannbransje. At Tekna og Norsk Vannforening valgte å «prise» Hansen kom derfor overraskende på prisvinneren.
-Dette er utrolig gøy på vegne av den praktiske VA-bransjen at jeg som praktiker også får denne prisen. Vi trenger både forskere og praktikere for å løfte fram norsk vannbransje, sa Hansen i dag.
Hansen kan best betegnes som den faglig sterke mellommannen som har lært seg å oversette grøftefolkets stammespråk til rådgiverspråket. Han har også skapt arenaer for meningsutveksling og kompetanseoverføring. Tidligere i år mottok Hansen også Hallingtreffs hederspris.
I dag driver han VA teknikk AS i Drammen sammen med kona Kristin Hamre, etter flere år som leder av Asplan Viaks avdelingskontor i Drammen.
Det er gravefrie metoder som ligger Arve Hansens hjerte nærmest, selv om hverdagen i VA teknikk omhandler langt mer enn dette.
Hansen kvitterte for prisen med et godt gjennomført NoDig-foredrag til tross for at helsa fortsatt er noe skjør. Hansen ble rammet av kreft for to år siden, men håper og tror at han skal komme tilbake til en aktiv VA-hverdag.
Arve Hansen «går igjen» i en rekke VA-fora. Her kan nevnes RIN, SSTT, Norsk Vann, Hallingtreff, Strømpeforum-Norge og flere faglige fora.
-Jeg engasjerer meg fordi det er i disse sammenhengene jeg møter fagpersoner som gir meg økt innsikt og dermed bedre kompetanse på en rekke felter som er viktig for en rådgivende ingeniør.
Samtidig kan jeg også bidra inn i disse miljøene med den kompetansen jeg selv har opparbeidet meg.
I RIN møter jeg praktikerne som gjør jobben før diagnosen skal stilles. Dette er dyktige folk med avansert utstyr.
I SSTT er han på en arena der han treffer ledningseiere og kommunerepresentanter fra de skandinaviske landene. De har et felles mål om best mulig ledningsnett og diskuterer utviklingen av gravefrie metoder for å nå sine mål.
-Det er operatører i Rørinspeksjon-Norge, den enkelte NoDig-entreprenør og ildsjeler i SSTT som er misjonærer i denne sammenhengen. Nøkkelen til gravefrie metoder ligger i RIN-aktivitetene med rørinspeksjon, lekkasjekontroll og trasèsøk, spyling og tetthetsprøving, mener Hansen, som har framstått som en bauta i RIN-sammenheng helt siden starten for drøyt 20 år siden.
Det var mange vannbransje-venner som benyttet anledningen å takke Hansen for en fantastisk innsats for faget etter prisutdelingen i dag. Juryen i Norsk Vannforening fant den rette mannen fra praktisk del av bransjen da de valgte å gi årets pris til drammenseren som tok en skål i rent vann i formiddag.