image

Vær obs på Weils sykdom

Foto: Et helt tilfeldig arkivbilde fra en rørinspeksjon.

Weils sykdom er livstruende og kan utvikle seg fra en infeksjon forårsaket av bakterien leptospira interrogans. Denne bakterien finnes i kloakksystemer, derfor er alle som jobber i tilknytning til avløp potensielt utsatt for denne. 

Tidlig oppdagelse er viktig, for å forebygge alvorlig sykdomsutvikling. Folkehelseinstituttet (FHI) beskriver her at «yrkesgrupper som kloakkarbeidere og veterinærer kan være spesielt utsatt». 

I en SSTT-artikkel fra Teknologimøtet i regi av SSTT oktober 2024 beskrives det at smitten hovedsakelig spres via urin fra infiserte dyr, ofte rotter, vanligvis ved direkte kontakt eller via vann eller våt jord forurenset av smittsom urin. Smittestoffet kan trenge gjennom små sår eller riper, men også gjennom slimhinner, for eksempel munn og øyne, Det gjør at et par dråper er nok til å bli smittet.

Ingen vaksine og sykdomsutvikling

Fra FHI: Sykdommen Serotype icterohaemorrhagiae kalles Weils sykdom og kan gi et alvorlig sykdomsbilde med nyresvikt. 

Sykdomsbildet er ofte mildt, i form av influensaliknende bilde eller feber av ukjent årsak. Ved utvikling av alvorlig sykdom ofte raskt forløp med feber, hodepine, frysninger, hode- og muskelsmerter og øyebetennelse. Meningitt kan forekomme. Lever- og nyresvikt kan forekomme og forårsake dødsfall. Langvarig rekonvalesens med tretthet og hodepine er ikke uvanlig.

Vaksine er ikke tilgjengelig. Forebygging med personlig verneutstyr som gummistøvler og gummihansker ved arbeide i utsatte områder, som knyttet til avløpsledninger. 

Ikke vanlig å diagnostisere

I følge SSTT advarer svenske leger mot feil diagnose, fordi sykdommen er såpass uvanlig, kan den være vanskelig å oppdage. Under Teknologimøtet gav Mickael Laine, som selv har blitt smittet, et foredrag sammen med lege Haben Mogos.

Mickael Laine beskrev hvordan han selv ble smittet i forbindelse med en rutinejobb, knyttet til spyling og filming av en avløpsledning. Han vil at alle skal være klar over risikoen og kjenne symptomene, da tidlig oppdagelse er viktig for hvor alvorlig sykdommen blir. Deltakerne på treffet fikk et laminert kort med informasjon om sykdommen og symptomer. Dette kortet skal de alltid ha med seg, og gi til lege ved mistanke om sykdommen.

Mickael Laine hadde til alt hell selv fått et slikt kort fra en kollega, som selv hadde Weils sykdom året før. Jo lengre tid det tar før en får riktig behandling, desto farligere blir sykdommen.

Les om foredraget og sykdomsutviklingen her.

Her er informasjon om kortet, som nå deles ut i Sverige.