image

Smart verktøy til hjelp i lekkasjekontroll

AI-plattformen Pumpkollen benytter kunstig intelligens til å analysere tidsserier for pumpevolum, og kan identifisere avvik, lage fremtidsprognoser og gi indikasjoner på hvor lekkasjer kan være lokalisert. Plattformen er forbeholdt medlemmer av SSTT, er allerede tatt i bruk av svenske kommuner og tilbys nå også til norske medlemmer til en svært lav årlig pris.

Plattformen Pumpkollen vil bli presentert nærmere under RINs og SSTTs felleskonferanse på Gardermoen 27.–28. august. Her får deltakerne innsikt i hvordan plattformen fungerer i praksis, og hvordan den kan inngå som en del av det daglige arbeidet med å redusere lekkasjer og optimalisere driften.

Har du ikke meldt deg på ennå, så har du virkelig kort tid på deg før påmeldingen lukkes. Les mer og meld deg på her.

STLK, interessegruppen for lekkasjekontroll under SSTT, arbeider målrettet for å fremme kunnskap og bevissthet om betydningen av å redusere vanntap og beskytte ledningsnettet. De har introdusert et konkret verktøy for alle som ønsker å bruke data mer aktivt i dette arbeidet: den AI-baserte plattformen Pumpkollen.

Utviklet for brukerne

Den store nytten plattformen er at brukerne i løpet av kort tid får en oversikt over utviklingen i strømningsdata fra ulike pumpestasjoner. Det øker forståelsen for ledningsnettet og gir indikasjoner på hvor man bør sette inn tiltak for å redusere inn- og utlekkasjer i ledningene. Ved å følge utviklingen i strømmene over tid, får man også informasjon om endringer som kan tyde på lekkasjer i bestemte områder.
De som trolig har størst nytte av Pumpkollen, er små og mellomstore VA-organisasjoner som ofte har gode strømningsdata, men sjelden gjennomfører systematiske analyser. Med det nyutviklede AI-verktøyet kan de enkelt analysere dataene og dermed effektivisere arbeidet med lekkasjekontroll.

Digital støtte i kompleks prosess

Lekkasjekontroll er et krevende og viktig fagområde som strekker seg fra systematisk kartlegging av ledningsnettets tilstand til målrettede tiltak for å tette identifiserte lekkasjer. Arbeidet involverer ulike faggrupper, og det krever både operativ innsikt og teknologisk forståelse. I takt med at metodene utvikler seg, er det avgjørende å ha gode verktøy for datainnsamling, analyse og visualisering. Her kommer Pumpkollen inn som et nyttig supplement.

Pumpkollen er utviklet for eiere av VA-infrastruktur som ønsker å bruke tilgjengelige strømningsdata fra pumpestasjoner mer effektivt. Plattformen benytter kunstig intelligens til å analysere tidsserier for pumpevolum, og kan identifisere avvik, lage fremtidsprognoser og gi indikasjoner på hvor lekkasjer kan være lokalisert. Resultatene presenteres i et brukervennlig dashbord med både grafer og kartbasert visualisering.

Tilrettelagt for god brukerstøtte

STLKs arbeid ledes av en arbeidsgruppe, hvor alle deltakerne gjennom sitt daglige arbeid i kommunale organisasjoner besitter svært god kunnskap og erfaring med lekkasjekontroll. Arbeidet i gruppen utføres på frivillig basis.

SSTT i Sverige har inngått en eksklusiv avtale om rettighetene til Pumpkollen og tilbyr tilgangen videre til medlemsorganisasjoner gjennom STLK. Plattformen er allerede tatt i bruk av svenske kommuner og tilbys nå også til norske medlemmer til en svært lav årlig kostnad.

I tillegg til at teknologien er tilgjengelig, legges det til rette for god støtte: Etter signert brukeravtale mottar brukeren skriftlige instruksjoner for innlogging og opplasting av data. Innloggingsinformasjonen genereres av plattformens eier, Ostsee Analytics AB. Plattformen er sikret med kryptert overføring og unike påloggingsdetaljer, og brukerne beholder tilgang til metadata og resultatgrafer selv etter at opplastede filer er slettet.

Det er i utgangspunktet ikke krav om å oppgi pumpestasjonenes geografiske koordinater. Men velger man å utelate dette, vil man også miste muligheten for kartbasert sammenligning av stasjoner – en funksjon mange vil finne nyttig.

Fakta: Tilgang til Pumpkollen

  • For medlemsorganisasjoner i SSTT (SSTT er RINs søsterorganisasjon, og det er fullt mulig å være medlem i begge).
  • Én avtale gir tilgang til én navngitt bruker.
  • Flere brukere i samme organisasjon krever egne avtaler.
  • Avtaleperiode: 1 år, med automatisk fornyelse.
  • Oppsigelse må skje skriftlig minst 6 måneder før utløp.
  • Pris per avtale (2024): 3 000 SEK eks. mva.