image

Operatør med over 30 år i faget

Trond Bråten har vært rørinspektør siden tidlig på 1990-tallet. Når samtalen vinkles inn mot rekruttering, responderer mannen på snart 60 år med: «Jeg kan ikke skjønne annet enn at det må være flere der ute som vil trives med å ha slike arbeidsdager som jeg har». 

Trond Bråten arbeider nå i Aktiv Rørteknikk AS. Han startet i Ringerike Septikservice i 1993 og har vært medlem av RIN like lenge. Så var da også den første sjefen hans, Torkild Johnsrud, med på å grunnlegge RIN.

– Jeg var heldig, som kom inn i dette så tidlig. Fordi jeg hadde en sjef som var engasjert i RIN fra starten, har jeg fått oppleve hele historien, forteller Trond Bråten.

Stortrives i jobben sin

Senere ble firmaet kjøpt opp av Norva 24. For to år siden sluttet Trond Bråten der, og begynte i Aktiv Rørteknikk.

– Det er en mindre og ganske ny bedrift, men et firma som allerede har fått godt fotfeste. Vi har en engasjert leder som er kjent i miljøet. Jeg trives godt her, beskriver Bråten. 

– Hva er det som får en voksen mann til å holde fast på rørinspeksjon i så mange år?

– Jeg liker kombinasjonen av det praktiske, tekniske og fysiske i jobben. 

Han svarer med en liten latter. Så mye fysisk arbeid kreves kanskje ikke. Men det er noe fysisk arbeid, litt klatring i kummer og slikt.

Opptatt av kundens forståelse

– Jeg liker det tekniske i kombinasjon med å produsere en rapport til slutt, som jeg gjerne går gjennom sammen med kunden. For jeg er veldig opptatt av viktigheten ved å ha god kundekontakt og god kommunikasjon med kundene. Når jeg har produsert en rapport etter en rørinspeksjon, må jeg vite at de har en forståelse for hva de får i produktet. Vi har en varierende kundegrupper. Noen har betydelig erfaring og vet hva rapportene innebærer, andre ikke. Noen er veldig engasjerte og opptatt av rapporten, mens andre ikke er det. For meg er det viktig at rapporten blir forstått. 

– Hva betyr det i praksis for deg i din jobb?

– Jeg stiller meg veldig til disposisjon for kundene. I ettertid sier jeg alltid at jeg gjerne går gjennom sluttrapporten sammen med dem, slik at jeg er helt sikker på at de har forstått innholdet og fått den hjelpen de ønsket.

– Så for deg er ikke jobben ferdig i det du er ferdig med filmingen og rapportproduksjonen?

– Nei, det er jeg ikke. I mange tilfeller blir det jo ikke så mye oppfølging, men jeg sier i hvert fall i fra at jeg stiller meg veldig til disposisjon for å forklare innholdet i rapporten.

Varierte oppdrag

Trond Bråten har også kunnskap om og erfaring fra trasésøk.

– Det er jo en utvidelse av faget, hvor vi bidrar når kundene for eksempel har behov for å registrere grenrør koblet på hovedledning. Det kan også være i forbindelse med anlegg, hvor entreprenører driver og graver og trenger hjelp for å finne plassering av en påkobling. 

– Da bidrar du rett og slett til å bygge ledningskart?

– Ja, det kan være et bidrag. Ved trasésøk kommer det ofte folk som måler inn punktene vi setter, i ledningskartene. Tidligere brukte jeg mye Gemeni-kartgrunnlag i arbeid opp mot kommuner. Det er jeg også veldig glad i å bruke i jobbene mine i dag, i den grad det er tilgjengelig, forklarer rørinspektøren. 

Arbeidet utfører de på oppdrag av kommuner som ledningseiere, for entreprenør og privatpersoner. Han jobber ut fra Aktiv Rørteknikks kontor på Hønefoss. Hovedvekten av kundene er i nærområdet, men de har også kunder som er til dels langt unna. 

Et viktig bidrag

Som en del av rørinspeksjoner fotograferer Bråten også kummer, og legger inn bilder når kumbilder mangler eller er av dårlig kvalitet.

– Vi leverer jo et bredt spekter av oppgaver, ut fra hva kundene ønsker og hvilken type rørinspeksjon de bestiller. Jeg har også jobbet i tilknytning til rammeplaner i kommuner og i samarbeid med ingeniører i rådgivningsselskap, utdyper den erfarne mannen.

Han opplever det som givende å gå gjennom prosjekt i ettertid, og å ha dialog med engasjerte personer på den andre siden av bordet.

– Det er ikke bare å gjøre sin jobb og være ferdig med det, og vi skal i hvert fall ikke ta lett på ansvaret. Vi må engasjere oss og gjøre arbeidet vårt så godt som mulig. Når vi leverer fra oss resultatene, legger vi grunnlaget for arbeidet rådgiverne skal bygge på i sitt arbeid. Er det feil i grunnlaget, er det større fare for feil videre i prosjekteringen. En kan kanskje føle at en bare er en liten brikke i det store spillet. Men vi er viktige brikker, alle sammen!, understreker rørinspektøren.  

image

Trond Bråten på Hallingtreff, hvor han deltok sammen med gode kollegaer fra Aktiv Rørteknikk.

Rivende teknisk utvikling

Bråten begynte da faget var ungt, den gangen rørinspektørene skrev rapporter for hånd på standardiserte skjema og videoene ble lagret på VHS-kassetter. 

– De må det finnes masse av rundt omkring! Han ler. 

– Den tekniske utviklingen har vært formidabel. Hva synes du selv om å holde tritt med den?

Han drar på smilebåndet igjen. 

– Ja …, nå er jeg snart 60 år og jeg er ikke en kjempefigur innen data, det må jeg innrømme. Men dette er verktøyene våre. Jeg må jo opprettholde en standard og følge med på utviklingen. Det skal jo også en del kunnskap til for å bruke Gemini riktig, og utviklingen går rivende fort. Ikke bare innen kameraene og utstyret, men også innen programmene som vi bruker når vi registrerer resultatene av rørinspeksjonen. Samtidig er jeg glad for at jeg har kontakter jeg kan få litt hjelp av, i den grad jeg trenger det. Vi har dyktige folk, forsikrer den erfarne operatøren.

I godt selskap

Aktiv Rørteknikk har to avdelinger. En på Ringerike og en i Kristiansand.

– Der hører Kristoffer Henriksen til. Han er jo en racer på alt innen rørinspeksjon, og en god mann å spørre, beskriver Trond Bråten.

Intervjuet fant sted på Hallingtreff, hvor Christoffer Henriksen tidligere på dagen hadde bidratt innen temaet «Jakten på lekkasjene». Christoffer Henriksen var også hovedperson i en video om feil på nyanlegg, produsert for anledningen av Hallingplast. 

– Du har kanskje kjent Christoffer lenge?

– Jeg har først og fremst kjent til faren hans, i alle år. Faren hans er to år eldre enn meg. Men jeg har jo kjent til Christoffer en stund, både via jobben og innsatsen hans i RIN, svarer Bråten.

Arbeidsdagene flyr

Samtalen dreier seg over til rekruttering, og viktigheten av å friste unge inn i yrket.

– Vi har diskutert temaet internt. Vi må jo ha noen arvtagere, og jeg kan ikke skjønne annet enn at det må være flere der ute som vil trives med å ha slike hverdager som jeg har: Jeg kommer meg ut, møter folk og jobber variert og selvstendig. Arbeidsdagene flyr, tiden går nesten for fort! En utfordring er at vi mangler et fagbrev. Det ville vært veldig fint om vi kan lykkes i å få et eget fagbrev for operatørene, mener Trond Bråten.

Selv har han elektriker-fagbrev, med noe tilleggsutdanning fra fagskole.