image

Operatør med fine tanker om faget

Andreas Eriksson kombinerer jobben som operatør hos TT-Teknikk med familieliv i Sverige. Da passer det vel bra at han fort blir rastløs. Personligheten hans passer også godt i jobben, for mannen liker både det praktiske og å arbeide administrativt med data, kontakt med kundene og ansvaret for egen arbeidsdag.

Slik er hverdagen for en røroperatør!

Arbeid med variasjon

Når denne artikkelen blir publisert, har svensken, med to barn og samboer i Sverige, akkurat fylt 41 år. Han kom til intervjuet rett fra et oppdrag hvor han har renset en overvannsledning på DN 450 med mer. Den var full av røtter og annet rusk. Det er en tidkrevende prosess, hvor arbeidet gjøres i flere trinn.

image

– For å drive med kamerainspeksjon må en være interessert i utstyret og resultatene, mener Andreas Eriksson.

– Jeg måtte begynne med vanlig spyling for å først få vekk det som var løst og kunne fjernes. Så måtte jeg gå inn med utstyr for å renske opp og fjerne resten, før spyling igjen. Innimellom må jeg også kjøre inn kamera for å se om det skjer noe og hva jeg må gjøre i neste omgang, beskriver han.

Dette strekket er på 30–40 meter, men han kan rotkutte røtter så langt ledningen rekker, om nødvendig flere hundre meter. I hovedsak kjører Eriksson kamerabil og jobber med TV-inspeksjon, men han kjører også kombibil.

Tilpassede arbeidsoppdrag

– Arbeidet mitt er kun utomhus, på de store ledningene. Jeg jobber også en del på kveldstid. Vi får ikke tilgang til ledningene i de store veiene på dagtid. Da må vi jobbe kvelds- og nattestid. Det passer meg egentlig godt å jobbe utenfor ordinær arbeidstid. Jeg jobber 4-dagers uke i Norge og reiser hjem til Sverige i helgene, beskriver operatøren.

Mannen stortrives i TT-Teknikk, hvor han har jobbet i 16 år nå. Opprinnelig er Andreas Eriksson utdannet billakkerer. Før han kom til Norge, var han innom diverse jobber i Sverige, blant annet grunnsikring med stålpåler og bergarbeid.

Frihet og ansvar

– Hva er det som gjør at du trives så godt?

– Jeg setter pris på ledelsen i firmaet. Vi har et veldig fint forhold, og de gir meg mye ansvar og mulighet for å påvirke min egen arbeidsdag. I faglige diskusjoner lytter de på meg, og jeg får anledning til å påvirke både løsningene og arbeidet. Jeg trives med å bruke egen kompetanse og å få løse problem for kundene. I tillegg til å løse utfordringer kundene har, er det ekstra fint når jeg kan overraske dem med å finne en god løsning. Det trives jeg virkelig godt med.

Mye handler om mennesker

– Hvilke tanker har du om faget og om fremtiden?

– Arbeidsområdene har spisset seg etter hvert, men vi har likevel en veldig variert arbeidsdag. Oppgaven er ikke begrenset til TV-kjøringen, utfordringene er jo alt det andre. Det grunnleggende ved rørinspeksjon er jobbforståelsen. Å forstå hvilke utfordringer kundene har og hva som er viktig for dem, og å kunne stille med riktig kompetanse og bidra i faglige diskusjoner for å løse oppgavene. Det er jo det store. Når en begynner å bli trygg i rollen, kan man ta litt plass og bidra med å veilede kundene – det synes jeg er kjekt!

Å ikke bruke dieselbiler

image

– Er det noe som opptar deg spesielt for tiden?

– Ja, omstillingen til el, som vi er i gang med. Nå skal vi bidra i et rørfornyingsprosjekt i Lillestrøm, som skal være fossilfri. Det er gøy å være med på, med både elektrisk TV-bil og elektrisk spylebil. Vi jobber i dag for en lokal entreprenør, som har prosjektet på oppdrag av kommunen. Arbeidet pågår i et boligområde og skal gjennomføres på nattestid, beskriver operatøren.

TT-Teknikk har flere fossilfrie TV-biler, blant annet en som går fast for Oslo kommune, knyttet til en rammeavtale.

Har også opplæringsansvar

– Kanskje du også har noen tanker om yrket og rekrutteringen fremover?

– En stor utfordring er at det ikke er et fagbrev for operatører. Vi har snakket mye om dette med fagbrev, og det er mange som snakker om det. For både bedriftene, kundene og oss ansatte ville det vært veldig fint med et eget operatørfagbrev.

– Kan du utdype det?

– For bedriftene er det viktig å finne folk med kompetanse, men hvor skal de rekruttere fra? Jeg vil ikke bytte jobb. Min kompetanse sitter fast hos TT-Teknikk, så jeg er ikke rekrutterbar. Her har jeg også ansvar for opplæring innen TV-kjøring. Nylig lærte jeg opp en som tidligere var selger. Men det ville vært lettere å heve kompetansen hos alle hvis det var en utdanningsvei inn i dette.

Liker å lære fra andre

– Hvilke roller kan RIN spille?

– RIN belyser aktuelle tema og står på for operatørene. Hjemmesiden er en viktig plattform for kunnskap. Jeg synes det er interessant å lese om andre som jobber med det samme som meg. Det gjøres mye på overordnet nivå. Det skjer mye i bransjen, og det er spennende å følge med i debatten om et mulig fagbrev. RINs hjemmeside er en god plattform for å få med seg hva som skjer, også om en selv ikke er med på alt, mener operatør Andreas Eriksson.

image