
Møt Sylwia!
Merkesdal
Sylwia Baldyga, til venstre på bildet, er byggeleder vann og avløp i Bærum kommune og nytt styremedlem i RIN. Bli kjent med henne!
Til RINs årsmøte 10. april har valgkomiteen foreslått tre nye medlemmer til RINs styre, en av dem er Sylwia Baldyga, byggeleder vann og avløp i Bærum kommune. Hvem er hun, hva er hennes erfaring og motivasjon for å engasjere seg så aktivt i RIN?
Jo, Sylwia Baldyga er 38 år og kommer fra Polen. Der studerte hun vann- og miljøteknikk og arbeidet med fjernvarme. Så dukket hun opp i Norge, for snart 13 år siden, nesten rett etter hun var ferdig med studie.
– Fortell, hva skjedde?
– Det var ikke lett for nyutdannet ingeniør å finne seg riktig vei i arbeidsvirkeligheten. I den tiden visste jeg ennå ikke helt hva jeg ville, men jeg visste avgjort hva jeg ikke hadde lyst til.
Fra grøfta og inn
– Kan du beskrive hva du husker fra starten på arbeidslivet ditt i Norge?
– Det var en gang… i 2012, da eventyret begynte, svarer hun, ler og fortsetter:
– Jeg husker godt min første dag som «kontordame», etter noen måneder ute i feltet med rørfornying i TT-Teknikk. Første dag uten de gule arbeidsklærne, foran PC-en, med en utskrevet tv-rapport, en svart penn og en blå penn ved siden av og filmen fra rørinspeksjon oppe på skjermen. Jeg lurte på hvordan jeg skulle få WinCan til å samarbeide. Det var mange tanker i hodet da, og jeg tenkte: Hvordan i all verden kommer dette til å gå i det «fremmede» landet med det ganske eksotiske språket? Og så gikk det veldig bra!
Hilser til RINs kursholder
Sylwia ler lett igjen og bekrefter at ja, hun fikk startet opp WinCan, senere ble hun sendt på kurs i regi av RIN og fikk operatørbevis innen rørinspeksjon, med Ståle A. Brodahl som kursholder.
– Jeg vil gjerne sende varme hilsener til ham, hvis han leser dette! Etter rørinspeksjonskurset begynte alt å gi mer mening. Derfra gikk det raskt fra gjennomgang av forkontroll, via tiltaksforslag for rørfornying av hovedledninger og helt til sluttkontroll. Jeg må innrømme at det var gøy å se på gode resultater og veldig lærerikt når resultatene ikke var så gode, understreker byggelederen i Bærum.

Fra prosjektet «Solhaugveien» hvor målet var å utbedre en kollapset PE-ledning i borehull i fjell. På bildet er entreprenør, representant fra ledningseier - Sylwia og rådgiver Martina Bergh Svedahl, som er VA-ingeniør i Asplan Viak og fagsekretær i RIN. Forutsetningen for at alt gikk bra, var et godt faglig samarbeid.
– Jeg føler at det er mange som ikke blir hørt, men det er så viktig å gi plass til operatørene! De har mange gode ideer, solid erfaring, funksjonelle forslag til løsninger og SÅ mye å bidra med. Vi må ta vare på kompetansen deres og trekke den inn i hele faget, mener Sylwia Baldyga, som er byggeleder vann og avløp i Bærum kommune.
Med store variasjoner
– Hvordan har årene etter at du kom til Norge vært?
– Det har vært 13 år med en utrolig bratt læringskurve, og den kurven er like bratt fortsatt, som i starten. Jeg håper og tror at om neste 13 år vil den være litt mildere ..., innleder hun og fortsetter.
– Da jeg begynte i Bærum kommune, brøt koronapandemien ut, i 2020. Det var ikke lett å starte en ny jobb i et tomt kontorbygg, hilse på nye kolleger via Teams og gjennomføre prosjekter med minst mulig fysisk møte. Dette klarte vi, og vi lærte samtidig mye av det. I hovedsak jobber jeg som VA-byggeleder i Prosjektenheten, som gjennomfører prosjekter på oppdrag fra Vann og avløp – Planavdelingen. I fjor fikk jeg gleden av å ta byggeledelsen på det største VA-prosjektet hos oss, og det er en krevende, men svært givende erfaring.
Trekker frem fagfolkene
– Du har etter hvert hatt flere roller i arbeidslivet, i både privat og kommunal sektor. Hva er det aller viktigste, hvis du skal peke på en faktor?
– I vårt arbeid er grundighet og god kvalitet selvsagt viktig. Men det aller viktigste, er etter min mening, menneskene – alle sammen og hver enkelt. Jeg kan ikke gjøre jobben min alene. Jeg er avhengig av innsatsen fra rørleggerne, maskinførerne og rørinspeksjonsoperatørene. Ingen vannledning ville ha blitt satt i drift uten de som trykktester og desinfiserer nye anlegg, og ingen lekkasje ville ha blitt utbedret uten lekkasjekontrollen. Det kommunale nettet er like tett som tilkoblingene som går inn i det, derfor må disse kontrolleres også.

Sylwia, til venstre i bildet, er som byggeleder ofte ute i feltet.
God på bestilling
– Den første arbeidsdagen din innendørs hos TT-Teknikk startet med å gå gjennom et opptak fra en rørinspeksjon. Nå har du ledelsesansvar i en av landets største kommuner. Hvilke tanker har du om rørinspeksjon i dag?
– Jeg føler fortsatt at det er en glede å kunne lene meg tilbake i stolen på brakkeriggen, i ro og fred, etter å ha låst døra og slått av mobilen og se på filmer fra rørinspeksjoner. Uansett om det er forkontroll, sluttkontroll, eller rørinspeksjon før trykktesting av nye vannledninger, er det like viktig. Jeg har kanskje lært meg én viktig ting: Jeg spiser ikke lunsj mens jeg ser på inspeksjon av spillvannsledninger. Det fungerer ikke. Men det går greit med vannledninger, de er litt mer overkommelige når man biter i smørbrødet. Lærdommen kom raskt, og handlingen fulgte like etter!
Jeg har aldri kjørt egen inspeksjon selv, heist ned kamera, fylt ut info om ledningen, trykket på knappen for opptaksstart og stoppet når det skal stoppes for å rapportere det ene eller det andre. Jeg sitter heller bare og prøver å bestille det jeg trenger og ser på det jeg får. For når det gjelder å kreve og vite hva og hvordan jeg vil ha det, er jeg faktisk veldig god på det, altså! Ha, ha, ha!

Og noen ganger er det ut på jobb i nattemørket!
Tanker om RIN og hilsen til Reidar
– Nå er du på vei inn i RINs styre. Hvordan ble du kjent med organisasjonen?
– Jeg jobber jo sammen med Reidar (Reidar Kveine, RINs styreleder gjennom 6 år, red. anm). Det var han som introduserte meg for hvordan RIN arbeider og oppgavene organisasjonen har tatt på seg.
– Hva er det du mener er viktige ved RINs bidrag og hva er du opptatt av i den forbindelse?
– Samarbeid gir styrke og i mine øyne er det avgjørende å ha en holdning om at det er «vi», i samlet forstand, som leverer. Det handler ikke om «dere på kontoret», «de prosjekterende», «vi ute på feltet» eller «de som leverer utstyr». Vi er avhengige av hverandre, avhengige av at vår samlede faglige kompetanse er på et høyt nivå og avhengige av godt samarbeid hvor alle arbeider i samme retning. For til syvende og sist har vi alle ett og samme mål: Et trygt og godt ledningsnett i Norge. Det er derfor vi kommer på jobb hver morgen, mener jeg.
– I dette fellesskapet er RIN et sted hvor det er verdt å være. Da muligheten kom, fordi min kollega i Bærum kommune takker av etter mange års innsats og flere spennende bidrag på vegne av RIN, tenkte jeg at det var på tide å ta steget inn i her selv. Det kan være litt forvirrende når flere personer kommer fra samme organisasjon, men én om gangen er helt greit, sier hun.
Sylwia ler litt igjen.
– Varme hilsener til deg Reidar også!
Om operatørene og RINs verdi
Som ansatt i Bærum har Sylwia Baldyga deltatt på fagtreff i RIN. Disse beskriver hun som lærerike møteplasser.
– Jeg Kunne aldri tenkt meg denne jobben uten dialogen med operatørene. I tillegg er det gøy å treffe igjen folk jeg har jobbet med på andre prosjekter, og å få snakke med dem om mer enn oppdragene vi har vært sammen på. Det avgjørende er at vi har felles mål og er avhengig av hverandre. Derfor er RIN en viktig møteplass, og jeg er opptatt av å bidra til å ta vare på og videreutvikle samarbeidet. Fortsatt skal det være plass til absolutt alle; rådgiverne, kommunene, operatørene og utstyrsleverandørene. Jeg er også opptatt av at vi må slutte å skille mellom «vi» og «dere». Det er «oss», vi har ansvaret sammen! Det må vi arbeide med å synliggjøre, ta vare på og videreutvikle, understreker Sylwia Baldyga.

Her er Sylwia som byggeleder ute på et prosjekt som berører en skolevei og veien til barnehagene i området. Anleggsområder er ofte komplekse og sikkerheten står uansett i høysetet.