image

Månedens operatør og nytt styremedlem, Magnus Braaten

Bildet: Månedens operatør og RINs nye styremedlem er opptatt av kvaliteten på arbeidet som utføres og sikkerheten for operatørene. – Skal bransjen komme noen vei, må vi samarbeide gjennom RIN. Det fungerer veldig fint, mener han. Foto privat.

Månedens operatør er samtidig en av tre nye medlemmer i RINs styre. Magnus Braaten ble nærmest født inn i faget, og har fagbrev i et praktisk håndverkerfag - langt fra ledningsnettet.

Det var faren, Morten Braaten, som etablerte firmaet hvor de begge jobber. Det heter nå Rør og Kanalrens AS. Som så mange andre sønner av grunnleggere med firma innen rørinspeksjon og spyling, har også Magnus vært med i driften fra han kunne gå, nesten.

– Så har jeg jobbet med spyling og rørinspeksjon på fulltid fra jeg var 21 – 22 år, forteller operatøren, som nå er 36 år gammel.

Naturlig å være RIN-medlem

I Rør og Kanalrens AS er det syv ansatte samlet, de leverer tjenester innen spyling og rørinspeksjon, og holder til på Østlandet. Nedslagsfelt er i hovedsak Østfold, Halden og Oslo. De arbeider mye innen kommunalteknikk, for kommuner, men også for private entreprenører, knyttet til sluttkontroll på anlegg. Selv arbeider Magnus både ute på ledningsnettet og administrativt.

– Bedriften er snart tretti år. Når og hvorfor ble dere medlemmer av RIN?

– Det er såpass lenge siden at jeg ikke husker årstallet. Vi meldte oss nok inn i forbindelse med at vi kjøpte den første rørinspeksjonsbilen vår. Det er nok rundt ti år siden, pluss/minus. 

Avgjørende for kvalitetssikring

– Og hvorfor? 

– Det var naturlig for oss å gå inn i RIN da vi startet med å kurse oss, for å få tilstrekkelig kompetanse. Vi ønsker også å være medlemmer i RIN, fordi det er et fora hvor vi kan følge med på hva som skjer i bransjen og holde oss oppdatert på nye løsninger og metoder.

RIN er nærmest et verktøy for kommunikasjon i bransjen. Når vi driver med rørinspeksjon, så må alle bruke de samme navnene på de ulike forholdene vi avdekker, fremfor 10 forskjellige navn på samme ting - fordi noen tilfeldigvis har funnet på det navnet. Av hensyn til kundene og kvaliteten er det avgjørende at vi samkjører det vi driver med innen rørinspeksjon, også derfor er RIN veldig viktig, svarer Magnus. 

Dette gjør faget spennende

Selv har han fagbrev som bokbinder, og jobbet også innen bokbinderi i noen år, før han gikk «tilbake til» rørspyling. 

– Hva er det du liker med arbeidet innen drift og vedlikehold av ledningsnett og kummer?  

– Problemløsningen synes jeg er interessant, det å arbeide frem de beste løsningene for hvordan ting skal gjøres, innenfor et fag som er i stadig utvikling. Det at vi stadig vekk må tenke oss litt om, i forbindelse med oppdrag, det gjør at arbeidet er spennende å jobbe med. I tillegg liker jeg variasjonen. Dagene er aldri like. 

 Tanker om rekruttering

– Du liker virkelig innholdet i jobben. Samtidig hører vi stadig vekk fra firma at er utfordrende å rekruttere. Har du gjort deg tanker omkring dette?

– Ja, jeg har jo det. En viktig faktor er at selv om bransjen har vanskeligheter med å rekruttere nok, så er det slik at når folk først har begynt å arbeide med dette, så er det sjelden slik at de senere ønsker å gå over til noe annet. Så det må jo være et ganske greit yrke likevel. 

– Hvordan har dere rekruttert? 

– Noe tilfeldig. Vi har møtt folk, som vi har tenkt kunne passe inn hos oss og tilbudt dem jobb. Folkene vi har nå, er en stabil gjeng som har vært med oss lenge. Det er også en passe stor stab, ut fra oppdragsmengden vår. Samtidig stilles det stadig oftere krav om at leverandører skal være lærlingebedrifter. Men – hvordan skal vi kunne ta inn lærlinger, i et fag uten fagbrev?  Knyttet til rørinspeksjon og spyling blir det nærmeste lærlinger innen transportfaget. Men vi kjører jo ingen lange distanser, og det er jo ikke kjøringen som er tjenesten vår, så da kan vi heller ikke gi dem opplæring i det.

En storstilt dugnad

Derfra dreier samtalen seg naturlig nok mot RIN og organisasjonens innsats både for kvalitetsheving, fagbrev og medlemmene. 

– Hvorfor har du takket ja til vervet som styremedlem? 

– Det var Trond som først «lurte» meg med inn i spylegruppa. Nå har jeg arbeidet med rørspyling og inspeksjon en stund. Hvis jeg har lært noe som jeg kan dele videre, så gjør jeg gjerne det. Når det gjelder styrearbeid, så er hele greia med RIN en dugnadsoperasjon. Hvis ingen bidrar i RIN, så finnes det heller ikke noe RIN, og da er vi tilbake til cowboy tiden igjen. Dit vil vi ikke, så da må innsatsen gå på rundgang.  

– Noe mer?

– Ja, jeg er også opptatt av HMS rettet mot arbeidet vi utfører. Ringer du til noen for å kjøpe et førstehjelpskurs, så er det langt fra alltid rettet mot det vi gjør! 

Et bredt fagfelt må samkjøres

– Slik du ser det, hva er det viktig at RIN konsentrerer innsats? 

– Jeg er opptatt av kvalitet. Ting må gjøres skikkelig. Det hender vi utfører arbeid etter konkurrenter, hvor vi lurer på om de har satt seg inn i fagområdene og utførelsen i det hele tatt. For å sikre kvaliteten er kursing avgjørende, understreker Magnus. 

Han mener at samkjøring og kvalitetsheving er avgjørende for både kundene og bransjen.

– Vi utfører også oppdrag i forbindelse med prosjekter knyttet til rørfornying. Også der er det stor forskjell fra firma til firma. Noen sitter på en formidabel kunnskap, andre er tydelig ferske. Det er merkelig at det ikke skal være et fag som sikrer kvalitet og kompetanseoverføring innen dette komplekse og kostbare arbeidet på ledningsnettet, når det finnes fagbrev innen alt annet – som rørlegger, lastebilsjåfør, mekaniker og butikkmedarbeider.