image

Hallingtreff 2025: Slik var det

Hallingtreff ble i år arrangert for 27. gang. Under den tradisjonsrike konferansen for vannbransjen, møtes deltakere fra kommuner, entreprenører, rådgivere og leverandører for å dele erfaringer og lære om nye løsninger og teknologier. Rørbloggen har publisert en innholdsrik og faglig sterk oppsummering.

Målet med konferansen er at alle deltagere skal reise hjem med ny kunnskap. I tillegg til faglige foredrag, vektlegges også kontaktskapende aktiviteter, og en uformell atmosfære gjør det mulig å dele erfaringer og bygge nettverk. For mange deltakere gir Hallingtreff også en unik anledning til å få innsikt i hvordan produkter fra produsenter som Hallingplast faktisk brukes i anleggene.

Nederst i artikkelen er lenke til Rørbloggens oppsummering. Hovedbildet er tatt av Jørn Søderholm.

image

Det er som regel full konsentrasjon under foredragene .

Foredrag og fremmedvann

Konferansen er anerkjent for et bredt spekter av erfaringsbaserte foredrag. I år var et av de viktigste temaene fremmedvann i avløpsnett. Arne Haarr fra Norsk Vann presenterte EUs avløpsdirektiv, som fortsatt er under implementering i Norge, og diskuterte nødvendigheten av at det ikke fjernes noen av de fleksible handlingsrommene som er innebygd i direktivet. Ålesund, Porsgrunn og Tromsø-kommuner delte sine erfaringer med hvordan de håndterer fremmedvann. John Andre Nordhus fra Porsgrunn fremhevet bruken av enkle metoder, som mobilkamera, for å kartlegge problemene.

Avløpsproblemer og lekkasjeutbedring

Lekkasje på ledningsnettet var et annet sentralt tema. Holmestrand kommune har fått god hjelp av entreprenør Kjeldaas AS, i samarbeid med en nederlandsk entreprenør, til å kartlegge kvaliteten og lokasjonen til en vannledning, ved hjelp av ultralyd. Se også SSTT-artikkelen Ledningsskanning: Vellykket pilotprosjekt.

En annen viktig forbedring er mer effektiv datainnsamling og lagring. Kommunene som deltok, inkludert Asker og Kristiansand, delte sine erfaringer med hvordan datainnsamling kan forbedre både planlegging og prioritering av rørutbedringer.

image

Også utstillingen er et populært og tradisjonsrikt innslag.

Bedre VA-kartverk

Trondheim kommune er i gang med et omfattende arbeid for å forbedre sitt VA-kartverk. Geodataingeniør John Bjørndal i Trondheim kommune delte utfordringene de har møtt med feil i VA-basen. De har innført nye krav til entreprenører for å sikre bedre datainnsamling og mer nøyaktig innmåling under prosjektering.

Samspillsentrepriser

Dag to var i stor grad viet NoDig og samspill mellom byggherrer, entreprenører og rådgivere. Dette ble presentert fra flere større prosjekter, og kan være en nøkkel til suksess. Eksempler fra prosjekter i VA-på langs i Nittedal viste hvordan samspillskontrakter har bidratt til bedre samarbeid og problemløsning. Spesielt ble teknologiske utfordringer i terreng som krever styrt boring og håndtering av matjord diskutert. VA-på langs kan du lese mer om i denne SSTT-artikkelen. Matjord og kvalitet var også tema for foredraget til jordforsker Trond Haraldsen, som påpekte farene ved komprimering av jord og problemer ved blow-ups under boring.

image

Fabrikkbesøket hos Hallingplast startet med lunsj og fabrikk-presentasjon i plenum.

Fabrikkbesøk og ny teknologi

Konferansen startet med et besøk til Hallingplast, hvor deltakerne fikk en omvisning i den nye fabrikken, og kom tett på rørproduksjonen. Deltakerne fikk også innsikt i det nye anleggget for resirkulering av gamle oppdretsmerder og annet plastavfall til råvarer for rørproduksjon. Så sluttet foredragsrunden to dager senere blant annet med samtaler om hvordan ny teknologi og bedre samarbeid mellom ulike aktører i vannbransjen kan løse utfordringer med fremmedvann, lekkasjer og dataflyt. Flere av deltakerne understreket viktigheten av tverrfaglig samarbeid og deling av kunnskap på tvers av organisasjoner.

En fyldig oppsummering med rikt bildegalleri finner du i Rørloggens artikkel Vannbransjens «slektstreff – slik var Hallingtreff 2025». Der er det også funnet plass til et prosjekt i Stranda på Sunnmøre. «Du vet der de har Grandis, spekeskinke og noe av Norges aller beste terreng for skikjøring. Ikkje den stranda, men den Stranda ja...»

image