image

Fra Hallingtreff: RIN, SSTT og Vannsenteret

Dag to på Hallingtreff 2025 startet med presentasjoner av RIN, SSTT og Norsk senter for vanninfrastruktur. Her får du kortversjonen!

Også i år var Rørinspeksjon Norge godt representert på Hallingtreff, med RINs fagsekretær Martina Bergh Svedahl sentralt plassert som konferansier sammen med Borghild Folkedal fra SSTTs norske arbeidsgruppe. Begge har også i stor grad bidratt til utarbeidelsen av programmet for vannbransjens tankesmie, og holder tak i konferansen fra start til slutt på en suveren måte. RIN og SSTT var også tydelig tilstede med bemannet stand i utstillingsområdet.

image

Trond Alm, som er styremedlem i RIN og leder faggruppen spyling, presenterte Rørinspeksjon Norge fra senen på Hallingtreff, startet med en presentasjon av RINs styre.

Fin aktivitet hos RIN

– At RIN har tatt i bruk Vannsenteret som kursarena og nå kjører kursene sine der, er et stort steg for organisasjonens innsats for medlemmene og kvaliteten på ledningsnettet. I den forbindelse arbeides det med å få mer praktisk arbeid inn i kurspensumet, beskrev Trond Alm.

Han oppfordret deltakerne på Hallingtreff til å gå inn på RINS hjemmeside, for å se kursplanen på RINs kurskalender. 

– Et annet sentralt tema er innsatsen for et fagbrev for alle oss som jobber som operatør. Skal vi klare å rekruttere nye folk inn i bransjen, må vi ha på plass et fagbrev. Ståle Brodal i Ullensaker kommune har tatt initiativ til dette, og det er etablert en gruppe som er pådrivere for det nye fagbrevet. I den gruppen er også RIN representert, forklarte Trond Alm på Hallingtreff. 

Han benyttet også anledningen til å reklamere godt for RINs og SSTTs felleskonferanse 27. - 28. august og RINs kurs i vår

– Vi holder dere oppdatert. Bruk hjemmesiden vår, FB og LI!

image

Hallingtreff 2025 var fulltegnet, med over 350 deltakere i salen.

SSTT på Hallingtreff

Fortsatt er det for lite kunnskap om NoDig-teknologien i kommunene, blant rådgiverne og også i anleggsbransjen. Bærekraft handler om langt mer enn led-lamper, piggfrie dekke og el-biler. NoDig gir redusert energibruk og CO2-utslipp, det tar kortere tid, belaster omgivelsene mindre og er rimeligere. 

– Dere som ikke bruker NoDig må jo ha enorme menger med penger, innledet Jan Stenersen sin presentasjon av organisasjonen på Hallingtreff forrige uke.

Jan Stenersen er nestleder i SSTT og leder av den norske arbeidsgruppen. Han driver også sitt eget rådgivningsselskap TroVA. 

Innlegget hans handlet i stor grad om SSTTs innsats for å øke kunnskapen om mulighetene for og fordelene ved grøftefrie løsninger.  

image

Borghild Folkedal fra SSTTs norske arbeidsgruppe sammen med Jan Stenersen er nestleder i SSTT og leder av den norske arbeidsgruppen, under hans presentasjon av SSTT på Hallingtreff 2025.

Prioriterer de unge

SSTT arbeider målrettet for å informere studenter gjennom utdanningsinstitusjoner, og jobber tett opp imot VA-yngre. I tillegg til SSTTs introduksjonskurs i NoDig er det utviklet «presentasjonspakker» hvor SSTT presenterer NoDig for kommuner og andre. 

– Denne presentasjonen tar noen få timer. Jeg vet ikke hvorfor ikke flere kommuner inviterer oss til å gi en presentasjon, sa Stenersen.

Han reklamerte for SSTTs og RINs årskonferanse i august. Der er det åpnet for påmelding nå. Denne er også interessant for svenske deltakere. Programmet bygges opp med både felles-tid og parallelle sesjoner, og det blir mulig å ta både RIN og SSTT-relaterte foredrag, forklarte han. 

En annen samarbeidspartner er Vannsenteret, som SSTT nå er i dialog med. 

Vannsenteret i år

Vannsenterets hovedtema er: Hvordan kan vi i fellesskap bidra for å løse utfordringer innen områdene bransjen arbeider med? Innledet daglig leder Sjur Tveite sin presentasjon. 

– Kompetanser og løsninger er førende for all innsats og vi må trene på ferdigheter og utveksle erfaringer. Det er nesten selvfølgeligheter, men må gjentas. For å lykkes, må vi ha en arena for dette. Vannsenteret skal også bidra til å arbeide for økt rekrutering, beskrev han for forsamlingen på Hallingtreff.  

Etableringen av Nasjonalt senter for vanninfrastruktur har vært en formidabel dugnadsinnsats, både når det gjelder produkter og selve realiseringen. Sjur Tveite benyttet anledningen til å takke alle som har bidratt for deres engasjement og innsats. 

image

Sjur Tveite viste frem tekningen over ledningsnettet tilrettelagt for blant annet rørinspeksjon og lekkasjelytting.

– I testfeltet har vi lagt inn lekkasjer. Dette er tilrettelagt for RINs kurs, i godt samarbeid med RIN. Vi er fortsatt i trinn 1, i utviklingen av senteret. Nå skal vi sette av et areal for demonstrasjon og opplæring innen NoDig. Det skal gjøres i god dialog med SSTT, for å bidra til økt bruk av bærekraftige grøftefrie metoder. 

I vannsenterets kulvert skal det nå installeres benker, hvor det legges til rette for å skru på og montere rørdeler. Ute rigges det til et større telt-område, for montasjer og demontering av rørarbeider. 

Planlagte kurs i 2025 er i regi av RIN, Norsk Vann og i Vannsenterets egenregi. Full kursinformasjon ligger på senterets kurskalender.

– Vi er også tilgjengelig for dere andre i bransjen. Ta kontakt, for å snakke med oss om hvordan vi kan bidra til faglig utvikling og bedre utnyttelse av ressurser i virksomheten!, oppfordret Tveite deltakerne på Hallingtreff.