Fra fagtreffet: EUs avløpsdirektiv
Merkesdal
«Revidert avløpsdirektiv vil påvirke alle som jobber innen avløp i en kommune, samt alle av oss som produserer et avløpsvann», skrev Norsk Vanns rådgiver Elisabeth Lyngstad i forbindelse med fagbladet Vannspeilets temautgave om revidert avløpsdirektiv. Hva vil direktivet ha å si for ledningsnettet i Norge?
I august deltok nettopp Elisabeth Lyngstad digitalt på RINs fagtreff, for å beskrive nettopp det.
Det reviderte direktivet får betydning for vesentlig flere steder i Norge enn det eksisterende og vil sette føringer for hele avløpsbransjen. Blant temaene er reduksjon av fremmedvann og overløp, overvann, overføringsledninger, rensekrav, energinøytralitet, ressursgjenvinning, med mer.
Bakgrunnen
Dagens direktiv er fra 1991. Det fikk virkning i Norge da forurensningsforskriften ble revidert i 2007.
– Målet med revisjonen er å også fange opp de forurensningene som ikke omfattes av det eksisterende direktivet, som utslipp fra mindre steder, samt utslipp via overløp og lekkasjer på ledningsnettet. I tillegg har vi nye utfordringer, som ikke ble tenkt på i 1991, som dette med rensing av mikroforurensninger, fokus på bruk av energi og utslipp via forurenset overvann. Derfor er en del nye elementer kommet inn i dette direktivet, innledet Lyngstad.
Foreløpig fremdrift
Forslaget til det reviderte direktivet ble lagt frem av EU-kommisjonen i oktober 2022, og sendt til EU-parlamentet og ministerrådet som bearbeidet utkastet. Så ble det forhandlet over dette før EU-Parlamentet i april stemte over forslaget og godkjente teksten, som det i mars ble inngått en foreløpig politisk avtale om.
De endelige detaljene er imidlertid fortsatt ikke satt. Nå gjennomgås alle detaljene i teksten juridisk og språklig. Det er forventet at gjennomgangen er ferdig og at direktivet blir vedtatt i oktober-november 2024.
Norge er ikke med i EU. For oss venter også en prosess gjennom EØS før det norske regelverket oppdateres. Når det skjer, vites ikke. Det vi vet er at direktivet får stor betydning.
Elisabeth Lyngstad, rådgiver i Norsk Vann, gav et forståelig og målrettet foredrag om avløpsdirektivet under RINs fagdager.
Den store endringen
Den største endringen fra dagens direktiv er at virkeområdet for det reviderte direktivet blir utvidet til å omfatte tettbebyggelse fra 1000 personekvivalenter (pe). Dette er en kraftig innskjerpelse i forhold til dagens virkeområde, som er tettbebyggelser fra 2000 pe med utslipp til ferskvann og 10.000 pe ved utslipp til sjø.
– Det er satt en nedre grense på 1000 pe. For Norge, som har veldig mye utslipp til sjø, går grensen for virkelig mange tettbebyggelser ned fra 10 000 pe i dag til 1000 pe, beskrev hun.