FETT i do er dumt og teit

avatarevuser
Oppdatert: 19 desember 2012

Slik kaster du fettet ditt:

  • Fett i stekepannen og stivnet (avkjølt) fett fjerner du med tørkepapir og kaster i matavfallet.
  • Fett som ikke stivner samler du i tett emballasje og leverer på gjenbruksstasjonen/ avfallsanlegget.

[caption id="attachment_1152" align="alignright" width="229"]tett rør Fettet tetter avløpsrørene i din kommune veldig raskt i julemåneden.[/caption]

 

Når det allerede lenge før jul samler seg fett som kan lage propper i systemet, så ser det mørkt ut for julefreden. Julen er nemlig tiden da det syndes mest med fett og matrester i avløpet. Målingene som nå ble gjort, ble gjennomført på Kringsjå pumpestasjon i Oslo.

– Det er definitivt ikke ett fett hva du sender ut i avløpssystemet, sier overingeniør Vivi Paulsen i Vann- og avløpsetaten, Oslo kommune. Hun understreker viktigheten av at folk følger oppfordringene om å vise fettvett når man kvitter seg med matfett og -rester.

Fettet fester seg på veggene i rørene og i pumpene, og sammen med matrester blir det til deilig rottemat. I avløpsnettet i de tre kommunene bor det sannsynligvis mer enn 120 000 rotter tilsammen. Rottene lever av fett- og matrestene som helles i avløpet, rester som skulle vært kastet sammen med matavfallet.

– Hadde folk kastet matrestene og fettet sitt riktig sted ville nok de aller fleste rottene forsvunnet på sikt, sier Vivi Paulsen. I tillegg ville innbyggerne spart seg selv for millioner av skattekroner i rengjøring. Og det er jo så enkelt å gjøre det riktig!, sier Vivi Paulsen engasjert, mens hun står med hendene fulle av en brunaktig smørje som en gang var fett og mat i byens studenthybler.

Her kan du se video fra inspeksjon ved Kringsjå Pumpestasjon i Oslo.  Videoen er produsert av Oslo VAV.

video

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=W5F6hC_ChMg