Anmelder Plumbo-produsent

Gjentatte lovbrudd kunne ha ført til alvorlige ulykker for voksne og barn, hevder direktoratet på sin egen nettside.

Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) har kontrollert Bærums-bedriften Krefting AS sju ganger de ti siste årene. Hver gang har kontrollørene avdekket brudd på kjemikalieregelverket. Klif anmeldte Krefting i 2009, men saken ble henlagt av politiet på grunn av ressursmangel. Etter det siste tilsynet i fjor anmelder Klif bedriften på nytt.

– Krefting AS selger store mengder kjemikalier til vanlige forbrukere og profesjonelle uten å ha forsvarlige kontrollrutiner. Det kan i verste fall føre til alvorlige ulykker og uopprettelige helseskader, sier Ellen Hambro, direktør for Klif.

Ulovlig innhold

Stikkprøver gjort av Klifs kontrollører ved siste tilsyn avdekket ulovlig innhold i to produkter som har stått i norske butikkhyller. Det ene var maurmiddelet Killer lokkeboks for maur. Middelet inneholdt borsyre, som har vært forbudt i slike produkter siden 2009.

Krefting har også importert og solgt bilvaskemiddelet Autoglym Clean Wheels, som inneholdt ulovlige mengder fosfor. Det er svært strenger grenser for innhold av fosfor i vaskemiddel, fordi stoffet fører til algevekst, nedslamming og oksygenmangel i vann.

Om Krefting

Importerer, produserer og omsetter mange kjemiske produkter til både profesjonelle og vanlige forbrukere, blant annet til bil, båt, hus og hage.

Plumbo, Autoglym, Herdins og CRC er noen av de mest kjente merkevarene Krefting omsetter.