https://admin.rin-norge.no/wp-content/uploads/2023/08/Fremdrift-Vannsenteret-1.jpg

Vannsenteret: Nå er mye på plass! 

avatarInger Anita
Merkesdal
Oppdatert: 26 august 2023

Kummer er satt, ledninger lagt og bygget i byggetrinn 1 snart bygget! Trond Alm, innleid byggeleder på Norsk senter for vanninfrastruktur, beskrev status per nå under RINs fagtreff tidligere i dag. 

Trond Alm, som er vel kjent for innsatsen sin gjennom RIN som styremedlem og kursholder, har vært engasjert i innsatsen på senteret siden april 2022. Han fikk også æren av å ta det første spadetaket på senteret. Da for å sjekke grunnvannsnivået, som heldigvis viste seg å være greit.

Vesentlig innsats

https://admin.rin-norge.no/wp-content/uploads/2023/08/Trond-Alm-1024x714.jpeg

Trond Alm på utstillingen tilknyttet RINs fagdager.

– Å legge og vedlikeholde flere meter rør per krone, er ett av hovedmålene ved vannsenteret. Det målet skal nås ved at Vannsenteret skal formidler og utvikler kunnskap og løsninger innenfor VA-faget. Dette vil skje gjennom erfaringsutveksling, demonstrasjoner, forskning og teknologiutvikling. Vannsenteret skal også koble teoretisk utdanning med praktisk opplæring. Det gir bedre kandidater til vannbransjen.

Senteret, i tilknytning til NMBU, blir også en møteplass for ansatte i vannbransjens verdikjede, som kommuner, entreprenører, leverandører, rådgivere med flere, beskrev Alm. 

Innhold første byggetrinn

Opprinnelig ble senteret planlagt med et større bygg for kursvirksomhet. For å komme i gang med byggingen ble de planene lagt på is, foreløpig, og storbygget erstattet med planer for et driftsbygg på 18 kvadratmeter.

– Etter litt drodling og ideer frem og tilbake fant vi løsninger som gjorde det mulig å etablere et bygg på 80 kvadratmeter i første omgang. Tomten er på 13 mål, og vi er så vidt startet, så det kommer mer, forsikret Trond. 

Som grunnlaget for driftsbygget er det montert en firkantkum. I gulvet i dette monteres glassflater over kummen, slik blir det mulig å se rett ned i denne. Bygget utstyres med et enkelt kjøkken, toaletter, bod og kursfasiliteter for 16 personer. Fra vinduene blir det god utsikt mot testfeltet.

https://admin.rin-norge.no/wp-content/uploads/2023/08/Fremdrift-Vannsenteret-2.jpg
https://admin.rin-norge.no/wp-content/uploads/2023/08/Fremdrift-Vannsenteret-5.jpg

Storstilt spleiselag

Opparbeidelsen av testfeltet gjennomføres som et fantastisk spleiselag mellom nærliggende kommuner og leverandører.

https://admin.rin-norge.no/wp-content/uploads/2023/08/Fremdrift-Vannsenteret-7.jpg
https://admin.rin-norge.no/wp-content/uploads/2023/08/Fremdrift-Vannsenteret-3.jpg

– I dag holder Bærum kommune på der ute med et anleggslag. De etterfyller grøfter, sorterer og flytter på masser. Oslo VAV har gjort en fantastisk innsats med firkantkummen. Ås kommune har tatt ansvar for inntakskummen for vann og lagt ned ledninger inn mot hovedbygget. Vi har hatt rørlegger fra Nesodden kommune, lastebiler og sjåfører fra Fron kommune. I tillegg opplever vi en vanvittig velvilje fra leverandører. Vi sender ut bestilling, så kommer materialene, forteller Trond Alm begeistret. 

Basal har levert betydelige mengder betongkummer og -rør, Krohne leverer instrumentering, til Brødrene Dahl er det bare å sende bestilling, de har lager like i nærheten og leverer det som trengs av smått og stort. Fra Hallingplast har Vannsenteret fått PE-ledninger, Pipelife har levert et-par kilometer med rør, Uponor har levert kummer, Ulefos har leverer vanngods, fra Furunes har det kommet støpejernslokk, Wavin har levert kummer, og enda er det mer. 

/static/668cf5fcc4197728a0dc5ddf53fc6a9a/Fremdrift-Vannsenteret-6.jpg

Senteret utstyres med en spenstig blanding av nytt og gammelt.

Blir kursklart i høst! 

De første kursene på Vannsenteret planlegges for gjennomføring i november. Først ute som kursarrangører er RIN og Norsk Vann. 

For detaljer om ledningsnettet, se her.

Alle bilder Trond Alm.