https://admin.rin-norge.no/wp-content/uploads/2023/09/Norsk-Vann-konferanse-sofaprat.jpg

Tidsaktuell åpning av Norsk Vanns konferanse

avatarInger Anita
Merkesdal
Oppdatert: 12 september 2023

Hovedbildet: Rådgiver Gjertrud Eid og stabsleder Thomas Langeland Jørgensen i Norsk Vann, administrerende direktør i Huseierne Morten Meyer, Anne Kristine Linnestad som er stortingsrepresentant fra Høyre og til høyre, Ragnhild Aalstad, direktør i Norsk Vann under konferansens første sofa-prat. 

– Tema vann er stadig oftere på dagsordenen. Vi hører det jevnlig alle sammen; det er mye vann, lite vann og vann på feil sted, sa Norsk Vanns direktør Ragnhild Aalstad da hun åpnet Norsk Vanns årskonferanse i Stavanger 2023.

Konferansens innhold gjenspeiler problemstillingene vi står i mer eller mindre daglig. Første bolk av det innholdsrike programmet var viet rammebetingelser, med utfordringer og muligheter. Det åpnet med nettopp Ragnhild Aalstad beskrivelse av situasjonsbildet sett fra vannbransjens side. Hun er forholdsvis ny som direktør i Norsk Vann, men kommer fra stillingen som seksjonssjef i avdeling for Samordning og beredskap i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), og kjenner godt til utfordringene i bransjen. Hun etterlyste blant annet en nasjonal handlingsplan for vann og avløp.

– Det er stor enighet blant mange at tjenesten skal være på kommunale hender. Vi må samtidig ha statlig bistand til å prioritere, stimulere til samarbeid og fremme bærekraftige løsninger, sa Aalstad.

Det livsviktige vannet

Etter at hun hadde åpnet konferansen, hilste Stavangers kommunedirektør, Per Kristian Vareide, deltakerne velkommen til Stavanger. Dagen etter valget hadde verken kommunens ordfører eller varaordfører anledning til å representere kommunen ...

– Vann er forutsetning for livet slik vi kjenner det. Når astrofysikere leter etter liv i universet leter de ikke etter liv. De leter etter vann, for uten vann, er det ikke liv. Så viktig er arbeidet dere gjør. Mennesker i hvite frakker, leger, redder liv. Dere skal vite at dere redder flere liv. Faktum er at rent van er den faktoren som har bidratt mest til helsetilstanden i verden i alle tider. Pencelins viktighet er en brøkdel av dette. Derfor er den jobben dere gjør ubeskrivelig viktig, hilste han. 

/static/b74566a2429861cfae676e4dae8c673f/377336213_1337831456812563_8238520800546971511_n-edited.jpg

Over 200-hundre mennesker var samlet under den inspirerende åpningen av Norsk Vanns årskonferanse.

Høyaktuelle tema

«Økte VA-kostnader. Hvordan håndtere dette i møte med innbyggerne?» var tittelen på foredraget til Morten Meyer, administrerende direktør i Huseierne, som fulgte etter åpningen. I samme bolk bidro Anne Kristine Linnestad, stortingsrepresentant fra Høyre og tidligere ordfører i Ski kommune, med et engasjert innlegg. Linnestad har erfaring som ordfører i Ski og sitter nå på Stortinget for Høyre. Hun har i usedvanlig stor grad engasjert seg i og for VA.

Sosial møteplass

Hele 228 deltakere var i salen da arrangementet åpnet på Clarion Hotel i Stavanger 12. september. Kun 10 personer valgte å følge konferansen digitalt. Det kan tyde på at menneskelige møter oppleves viktig i disse tider. Det var også tydelig under kveldsarrangementet kvelden før. Aldri før hatt så mange deltakere på kveldsarrangementet før konferansen. Med Stavanger som vert var 115 engasjerte mennesker knyttet til vannbransjen samlet til den sosiale sammenkomsten, som var lagt til Utstein kloster og Utstein kloster hotell, hvor det ble både kulturelt og kulinarisk påfyll. 

/static/13a64b438832e96dc13069392011250e/Utstein-kloster-Norsk-Vann-konf-23-edited.jpg

Det ble en minnerik, sosiale sammenkomst på Utstein kloster og Utstein kloster hotell.