https://admin.rin-norge.no/wp-content/uploads/2023/01/Jan-Stenersen-VA-seminar-1.jpeg

Kvaliteten på ledningsnettet og leveransesikkerhet

avatarevuser
Oppdatert: 13 april 2023

Under VA-seminaret på Arctic Entrepreneur 2023 ble det tegnet et svært dystert og til dels dramatisk bilde av leveransesikkerheten. - Sikkerhet har vært et tema i norsk vannbransje i en rekke år. Det er godt folk flest ikke vet det vi i bransjen vet, sa Jan Stenersen.

Jan Stenersen, daglig leder i TroVA, leder av den norske arbeidsgruppa og styremedlem i den skandinaviske grøftefrie foreningen (SSTT) Jan Stenersen, var i sitt foredrag på VA-konferanse tydelig på at situasjonen er prekær under bakken. Dette beskrives i artikkelen: Dystert bilde av sikkerhet i vannbransjen, skrevet av  Odd Borgestrand, for VVS Aktuelt.

Saneringshastigheten i det norske vann- og avløps ledningsnettet er så lav at det vil ta 150 år fornye ledningsnettet. Kostnadene forårsaket av vannlekkasjer er enorme, og stigende. I tillegg kommer alle de andre problemene knyttet til sikkerhet, bemanningsutfordringer, forvaltningsoppgaver, kunnskap om drift, offentlige anskaffelser, omdømme og tillit i egen organisasjon.

– Totalt sett ender dette i beslutningsvegring. Nå må ansvarlige statlige myndigheter ta tak før situasjonen kommer helt ut av kontroll, mener Jan Stenersen.

Arctic Entrepreneur 2023, i regi av Maskinentreprenørenes Forbund, hadde i år rekordstor deltagelse, med 1886 påmeldte.