Julemat og rotter er dessverre sant
evuser Publisert: 30 november 2016
Oppdatert: 30 november 2016
Av direktør Toril Hofshagen i Norsk Vann
Det er vel ikke så mange som setter ut julegrøt til nissen lenger, men det er mange som kvitter seg med fett fra matlagingen i kjøkkenvask og toalett. Det tetter avløpsrørene – både dine egne og kommunen sine. Og rottene elsker det.
Økende problem
Desember er høysesong for god mat og drikke. Dessverre er desember også høysesong for å skylle mye fett fra matlagingen ut i vask eller toalett, noe som gir rottene en god grunn til å bo i avløpssystemet under bakken og leve godt på ribbefett og annet snadder. Det er derfor viktig å vise «fettvett» hvis vi skal klare å holde rottebestanden nede i Norge.
Fett i avløpssystemet gir også andre problemer. Både huseiers egne avløpsrør og kommunenes fellesrør kan gå tett hvis matfettet ikke håndteres på riktig måte. Det hjelper ikke at du bruker varmt vann og såpe når du fjerner fett fra gryter og panner, for fettet vil stivne igjen når det kommer lenger ut i røret og blir kaldt. Det hjelper heller ikke å helle ut fettet i do, for det er akkurat de samme rørene som frakter avløpet videre fra både vasker og toaletter.
Hvis det blir nok fett som avleires i røret, kan det gå helt tett slik at du får avløpsvannet inn i kjelleren i stedet for ut av boligen og til nærmeste renseanlegg. Det kan gi vannskader og store kostnader. Også kommunens kostnader med å utføre avløpstjenesten øker, for matfettet bidrar til at kommunens rør kan gro igjen og fører til driftsproblemer i pumpestasjoner og renseanlegg.
Slik kaster du fettet
Vi skal selvsagt fortsette å nyte den gode julematen, men vi kan gjøre det samtidig som vi viser «fettvett». Her kommer noen råd om hvordan du kan unngå å få avløpsvann i kjelleren, rotter i avløpet og unødige ekstrautgifter:
· Fett i stekepannen fjerner du med tørkepapir og kaster sammen med matavfallet.
· Fett fra juleribbe, pinnekjøtt, smultgryte og liknende lar du stå til det er avkjølt og stivnet. Så kan du skrape det ut og kaste det sammen med øvrig matavfall. Bruk gjerne tørkepapir for å få med alt fettet ut av gryter og panner, før du vasker dem i oppvaskkum eller oppvaskmaskin.
· Fett som ikke stivner, kan du samle i tett emballasje (for eksempel i en brukt melkekartong) og levere til nærmeste gjenbruksstasjon der du bor. Hør eventuelt med kommunen eller avfallsselskapet om hvilken løsning som gjelder i din kommune. Mindre mengder flytende fett kan helles i matavfallet.
Mer detaljerte tips og råd finnes på www.fettvett.no, som er utviklet av Oslo, Asker og Bærum kommuner samt avløpsselskapene VEAS og BEVAS.
Så kos deg med julematen, men husk å vise «fettvett». Og på en-to-tre er rottene vekk!