image

Introduserte ny rørinspeksjonsteknologi

Acquaint fra Nederland og Kjeldaas AS går sammen om å introdusere innovativ inspeksjonsteknologi til Norge. Samarbeidet er allerede i gang og de to firmaene gjennomført første prosjekt forrige uke.

Acquaint BV og Kjeldaas AS er stolte av å kunngjøre sitt partnerskap med sikte på å introdusere avansert inspeksjonsteknologi i Norge. For Kjeldaas, et etablert navn i Norge innen grøftefri ledningsfornyelse og for det norske markedet, er den velprøvde inspeksjonsteknologien til Acquaint helt ny. Ved å kombinere kompetansen til begge selskapene, kan innovative og bærekraftige løsninger tilbys vann- og avløpssektoren i Norge. Dette beskriver Kjeldaas i en pressemelding 18. juni 2024.

image

Metoden ble demonstrert under en temadag i Holmestrand, i samarbeid med SSTT. Alle bilder: Kjeldaas.

Første prosjekt i Holmestrand

Det første fellesprosjektet ble gjennomført forrige uke i Holmestrand kommune, hvor en drikkevannsledning i duktiltstøpejern ble inspisert med Aquarius. Dette prosjektet fungerte også som en demonstrasjon for andre kommuner. Brabant Water, en kunde av Acquaint som leverer drikke- og industrivann til 2,6 millioner innbyggere og bedrifter, presenterte hvordan de bruker Acquaints teknologi.

Acquarius er et avansert verktøy som består av en skum-PIG (Pipeline Inspection Gauge), som vanligvis brukes til rengjøring av rørledninger. Acquaints verktøy er utstyrt med et stort antall avanserte ultralydsensorer som sender ut og mottar lydbølger for å oppdage eventuelle uregelmessigheter (som korrosjon, utvasking, H2S-skade og lekkasjer) i rørveggen eller tilkoblinger. I tillegg har Acquarius forskjellige andre sensorer som kartlegger den nøyaktige plasseringen av rørledningen.

Fremtiden

Begge selskapene har store forventninger til samarbeidet. Forberedelsene til prosjektet i Holmestrand gikk knirkefritt: Vi snakker samme fagspråk og forstår dermed hverandre veldig godt. Jeg er trygg på at det vil fortsette å være slik også i fremtiden, sier Driessen.

Kjeldaas og Acquaint ønsker et langsiktig samarbeid der Kjeldaas kan gjennomføre inspeksjoner på egenhånd. Panman sier: Jeg er 'all-in' og veldig motivert, men jeg innser også at dette bare er begynnelsen. Jeg venter spent på resultatene fra vårt første prosjekt. Erik legger til: Med et felles mål om å sikre vann- og avløpsnettet i Norge og bli en ledende aktør på det norske markedet, er det virkelig en jobb å gjøre. Men med et fundament av tillit tror jeg vi kan vokse raskt. Kanskje er dette det første skrittet mot å erobre alle de nordiske landene.