image

Etterlyser støtte til innsatsen for nytt fagbrev

Ullensaker kommune har tatt initiativ til å jobbe for å få på plass et fagbrev for operatører som jobber på ledningsnettet for vann og avløp i Norge. Både kommunale ledningseiere og private firmaer opplever at det er krevende å rekruttere, og å beholde kompetente medarbeidere til å utføre den særdeles viktige jobben.

På bildet er Trond Alm som nummer tre fra venstre, Ståle Brodal står til høyre for ham. Bildet ble tatt under en debatt om nettopp rektruttering og kompetanse, under RINs fagtreff i Bergen august 2024. Foto: Sylwia Baldyga fra Bærum kommune / RIN.

I spissen for initiativet står Ståle Brodal, som har vært i bransjen i mange år både i det private og nå i kommunal stilling. 

– Hadde vi klart å få på plass et fagbrev, tror vi at dette ville vært med på å styrke faget kraftig, også med tanke på rekruttering inn i bransjen, sier Trond Alm fra Tubus og RIN. Også han har vært en sentral del av faget i en mannsalder. 

Operatører som har sitt virke på vann- og avløpsrenseanlegg, har i dag et fagbrev innen kjemi og prosess. Dette er imidlertid et helt annet arbeide en det som blir utført i forbindelse med ettersyn, drift og vedlikehold ute på kummer og ledningsnett. 

Etterlyser støtte, for å få støtte

En arbeidsgruppe som er etablert for å arbeide videre mot et slikt fagbrev arbeider nå med en søknad for å få en slik fagutdanning inn som et prosjekt i Norsk Vanns prosjektsystem.

For å øke sjansene for å lykkes med søknaden, og få Norsk Vann «med på laget», er det viktig å kunne vise til at det er interesse inn mot prosjektet både fra private og kommunale aktører, og at det er villighet til å bidra økonomisk.

– Vi håper bedrifter, organisasjoner og kommuner ser nytten av initiativet og har mulighet til å gi et bidrag til dette prosjektet, som vi tror vil kunne gi et løft for våre operatører. Det er allerede organisasjoner og bedrifter som har signalisert at de er interessert i å bidra økonomisk. Bidragene som er gitt, har ligget i størrelsesorden mellom 10.000, - og 40.000, - NOK, forteller Tron Alm.  

Initiativtakerne og mange med dem håper på bred støtte, også økonomisk, for å kunne realisere arbeidet. 

Dette kan du gjøre

I første omgang trenger arbeidsgruppen, som jobber med prosjektsøknaden, en garanti for et gitt beløp som legges inn samlet i søknaden.

– Dette vil styrke søknaden, understreker Alm. 

– Dersom dere har mulighet til å bidra, ber vi om en bekreftelse på det og aktuelt beløp dere ønsker å bidra med. Bekreftelsen må sendes fra person med nødvendig fullmakt. Søknadsfrist for prosjektet er 1. oktober 2024 og vi trenger derfor en bekreftelse innen 25.09.2024, forklarer han. 

Epost kan sendes til Trond Alm (som er blant medlemmene i arbeidsgruppa) til: trond@tubus.no

Arbeidsgruppen består i dag av følgende medlemmer:
  • Ståle Brodal, Ullensaker kommune.
  • Rolf Vidar Mariboe, Ullensaker kommune.
  • Walter Olsson, Ullensaker kommune.
  • Sjur Tveite, Nasjonalt Senter for Vanninfrastruktur ÅS.
  • Ove Emil Aker, Nasjonalt Senter for Vanninfrastruktur ÅS.
  • Peer Chr. Nordby, Olimb Rørfornying AS.
  • Trond Alm, Tubus.
  • Kontaktperson Norsk Vann: Karianne E. Longva.

Aktuelle Norsk Vann-artikler

Norge står foran en helt nødvendig storsatsing på utvikling og oppgradering av infrastrukturen knyttet til vann og avløp. Investeringene er nødvendige for å sikre innbyggere, institusjoner og næringsliv trygge rammer for liv og utvikling i hele vårt langstrakte land, og vil skape mange spennende arbeidsplasser. Derfor er en arbeidsplass i vannbransjen en jobb for fremtiden.

Investeringsbehovet fortsetter å øke: Infrastrukturen som trengs for å levere gode tjenester innenfor vann og avløp er svært omfattende, og det er behov for å investere i både nye anlegg og i fornyelse av eksisterende anlegg. Ledningsnettet for vann og avløp i Norge ville strekke seg 7 ganger rundt ekvator. 

Stort rekrutteringsbehov: For å sikre rent og trygt vann til hele Norges befolkning, har vannbransjen et sårt behov for at det utdannes tilstrekkelig med fagarbeidere og ingeniører/sivilingeniører på vann, avløp og miljø. Forskning og teknologiutvikling vil også være avgjørende for å sikre utvikling, utbygging og vedlike­hold av samfunnskritisk infrastruktur, samt tilpasning til klimaendringene.