Rød utedo ved havet

Derfor Trenger Vannbransjen en Dedikert Konferanse om Innovasjon

avatarevuser
Oppdatert: 10 september 2020

Hva om VA-bransjen sluttet å innovere: en rørinspeksjon uten kamera, en arbeidsbil uten vann, en rapport uten tilpasset software eller et anleggsbesøk i joggesko..

Hva om dere aldri stilte dere selv spørsmålet: hvorfor er det ikke bare sånn a?

For innovasjon er helt enkelt å skape noe nyttig. Det er innovativt å fornye eller kombinere eksisterende teknologi, produkter eller tjenester. Innovasjon kan være prosjekter på tvers av fagfelt og bransjer. Innovasjon er også å skape noe helt nytt. Vi skriver 2020 og vi har roboter på Mars for å lete etter (spor av) vann. Det er innovasjon og nye tanker som gjør det mulig.

Og dere gjør masse av det allerede. Innoverer.

Årsmøtet til RIN er et klasse-eksempel. Oslo Kommune tester ut ny teknologi som Smartball og Trond Havnnes har utviklet et nytt kurs og driver sin egen forskning på trykkprøving. Foreninga selv innoverer ved å etablere og justere nye arbeidsgrupper: stikkledninger og uavhengig tredjepartskontroll. Og vi ser eksempler på samarbeid og prosjekter på tvers av fagområder - som storsatsningen av Vannsenteret på Ås! Hvorfor gjør vi det a? Fordi noen ganger er det et behov for endring, justering og fornyelse. Behovet kan komme innenfra eller være påtvunget, men uansett bidrar det til fremgang og fremdrift, og i noen tilfeller er det en katalysator for noe enda større. Som NoDig; en måte å fornye rør på uten å grave. Jeg mener, dette er jo ikke løsninger som bare kommer av seg selv. Noen mennesker er praktikere eller, som jeg hørte på konferansen, “liker å bli blaute på henda”-type folk. Jeg tolker det som at det er de folka som ikke gir seg. At det er de folka som leter etter løsninger - selv om den løsningen ikke er funnet opp enda. Og det er dere som kan faget best, det er dere som ser hvilke løsninger som skal til for at denne delen av infrastrukturen i samfunnet skal være tillitsvekkende og sømløs i dag og om tredve år. Jeg kan ikke gjøre det, moren min kan ikke gjøre det det og naboen min kan ikke gjøre det. Men vi trenger at dere gjør det.

Innoverer dere i bedriften i din? Send meg en mail - jeg har kjempe lyst til å høre om det!

Jeg skal ikke lyve, det kan være et godt stykke fra idé til innovasjon, fra tanke til løsning. For ideen i seg selv er ikke nok, den trenger faglige samspill og kultivert kapital for å kunne løftes opp i dagen. Den trenger offentlig gjennomslagskraft og et engasjert privat næringsliv og den trenger en opplyst befolkning som ikke tar det som en selvfølge at dritten forsvinner av seg selv når man spyler ned. Ideene trenger et åpent fora for fagfolk innen hele VA-industrien, et fora der det er høyt nok under taket til å dele egne feil og feire hverandres suksesser, et sted hvor studenter og gründere kan stille nye spørsmål og ikke minst et samlingspunkt hvor bransjen kan utforske nye, tverrfaglige prosjektstrukturer. Det er ikke alltid et prosjekt går som planlagt, og det minner meg på noe Svein Erik Kjeksrud sa i et intervju og det er at resultatet ikke trenger å bli bra, men da har du iallfall prøvd. Det synes jeg er en kul innstilling å ha - også når vi snakker om innovasjon. At dere tar grep om deres egen bransje og egen arbeidshverdag står det respekt av. Og som innbygger er det trygt å vite at dere ikke stopper opp innovasjonen av deres egen bransje - løsningene er til nytte for oss alle. Så… Trenger vannbransjen en dedikert konferanse for innovasjon? Ja. Er det ressurskrevende og til tider frustrerende å innovere? Absolutt. Er det verdt det? Jeg vet ikke med deg, men jeg er iallfall takknemlig for at jeg slipper utedo til vanlig. Takk! - Redaktøren "Utedass" av Guttorm Raknes, 2003