Bjørløws skjeve blikk på bransjen

Teknisk rådgiver Øystein Bjørløw i Kjeldaas AS fikk æren av å holde årets åpningsforedrag. Her rapporterte han fra et skjevt blikk på norsk vannbransje. En bransje full av menn med sølvfarget hår, og alt for mange tette folk. – Jeg har et mål om at vi skal hjelpe hverandre fram. Denne bransjen er preget av alt for mange middelaldrende menn med sølvfarget hår, sa Bjørløw.

Ekstrem endring

Han pekte på at både samfunnet og bransjen er i en ekstrem endring. Blant annet i kjønnsdeling og kompetansenivå. – Tidligere var vi nesten bare menn. Nå har vi fått inn mange dyktige jenter. De kommer for fullt som øverste ledere i entreprenørselskaper, som seniorer i rådgiverselskaper og de kommer ute i felt. De er sultne på kunnskap. Vi må sørge for kompetansedeling. Alt for mange menn er opptatt av å bygge sitt eget ettermæle i form av egne VA-normer. De er også et hinder for utviklingen i sine kommuner, sa Bjørløw. Bjørløw ba tilhørerne om å skape god kommunikasjon. Både skriftlig og muntlig. Respekt for de gode praktikerne er også en god ting. Deretter fyrte Bjørløw av dagens friskeste påstand:

Tette folk

– Det er bare en ting som kan bli tettere enn tett i vår bransje. Det er folk. De kan bli helt tette, slo han fast. Her siktet han nok en gang til småkongene rundt om i noen av landets kommuner. De som ikke er så opptatt av å skape felles forståelse for de utfordringene bransjen sliter med. – Vi må bygge videre på våre VA-normer. Men vi må samtidig være villig til å tenke endring og bedring. Vi må utfordres for å møte en dynamisk utvikling. Samspill er stikkordet. Hallingtreffet er en av de viktigste arenaer for å utfordre hverandre konstruktivt og positivt. Vi kan ikke fortsette å sitte på hver vår tue, sa Bjørløw.