Når vannrøret fryser

Rørleggere tilknyttet NRL har sin egen nettside som de kaller skikkeligrorlegger.no. På disse sidene finner du flere tips. Vi har hentet litt om frostskader. Frostskader oppstår som oftest i bygg som ikke er i bruk. Her får du noen gode råd for å forebygge frostskader på hjem og fritidsbolig.

Praktiske råd
Rørføringer i yttervegg fører ofte til at kulden utenfra fryser vannrør. Pass derfor på at arkitekten / prosjekterende part tar hensyn til dette når plassering av tekniske installasjoner skal planlegges. Dersom rørføringene ligger utsatt til er det ekstra viktig at bygingen har tilstrekkelig isolering.

Oppvarming.
Det strider kanskje mot ideen om å spare strøm, men det er billigere å holde en lav innetemperatur enn å reparere skader som følge av frost. Skal du reise bort vinterstid, skru gjerne ned temperaturen, men skru den for all del ikke helt av. Dette gjelder både for bolig og fritidsbolig.

Husk å lukke alle ventiler og vinduer dersom du reiser bort. Tilsyn ved fravær. Enten du skal på en etterlengtet sydenferie hjemmefra, eller lar hytta stå tom i lengre perioder, få noen til å se etter huset med jevne mellomrom.

Steng hovedkrana.
Slik unngår du at vann lekker fra frosne vannrør. Men – når du har stengt vanntilførselen, bør du åpne en kran for å la vann som er oppsamlet i rørene få renne ut. Da tømmer du systemet samtidig som trykket avlastes hvis frosten kommer.

Hell frostvæske i vannlås og toalettskål, slå av og tøm eventuell vannpumpe og vannbereder.

Tining av frosne rør

Hvis du ikke allerede har stengt hovedkrana – gjør det nå. Dersom vannet får flomme fritt, er du garantert fossefall når isproppen tiner i et frostsprengt rør.

Varm opp rommet.

Når du har lokalisert  det frosne røret, bruk gjerne varmluftpistol, hårføner eller vifteovn, men husk kontinuerlig tilsyn.
Bruk av åpen varme som skibrenner, primus etc. er livsfarlig og strengt forbudt. Etter opptining åpnes hovedkrana forsiktig mens rørene kontrolleres mot lekkasjer.

Dersom rørene fortsatt er fryst etter du har fulgt disse rådene må du kontakte fagpersonell. De aller fleste rørleggerbedrifter tar på seg denne typen oppdrag og har nødvendig utstyr tilgjengelig.